Conflictul din Nagorno-Karabah. Armenia și Azerbaidjanul au convenit un armistițiu umanitar

-


Armenia şi Azerbaidjanul au anunţat un „armistiţiu umanitar” cu începere de sâmbătă la miezul nopţii, potrivit declaraţiilor ministerelor de externe ale celor două ţări, scrie Agerpres.

„Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan au convenit un armistiţiu umanitar cu începere din 18 octombrie, ora locală 00.00”, a declarat Ministerul armean de Externe, diplomaţia azeră confirmând într-o declaraţie identică.

Este a doua oară când cele părţile implicate încearcă să ajungă la un acord de încetare a focului după trei săptămâni de lupte care au făcut sute de morţi în Nagorno-Karabah.

Anunţul intervine în contextul în care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat telefonic în cursul serii cu omologii săi armean şi azer şi a insistat în privinţa „necesităţii unei respectări stricte” a armistiţiului încheiat sâmbăta trecută la Moscova, potrivit diplomaţiei ruse.

Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale în aceste trei săptămâni, dar fără să învingă în bătălia decisivă. Până în prezent, Baku nu a dezvăluit preţul conflictului, nepublicând niciun bilanţ militar, material sau uman. În schimb, separatiştii afirmă că au ucis mii de oameni, recunoscând că au fost nevoiţi să cedeze teren, dar afirmă că „ţin situaţia sub control”. Oficial, ei au pierdut circa 700 de oameni şi majoritatea celor 140.000 de locuitori au fost deplasaţi.

Pe lângă o potenţială criză umanitară, comunitatea mondială se teme de internaţionalizarea conflictului, Turcia sprijinind Azerbaidjanul. Armenia, care îi susţine financiar şi militar pe separatişti, este într-o alianţă militară cu Rusia, subliniază AFP.

La rândul său, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a „salutat” sâmbătă seară armistiţiul umanitar anunţat de Armenia şi Azerbaidjan, a făcut cunoscut Palatul Elysée într-un comunicat, scrie AFP.

Preşedinţia Franţei a adăugat că acest armistiţiu a fost încheiat „la finalul unei medieri franceze conduse în cursul ultimelor zile şi ultimelor ore în coordonare cu copreşedinţii Grupului de la Minsk”.

Citește și:

”Cazul Rizea” a picat prost în ecuația electorală a lui Dodon. SURSE: Ar putea fi extrădat în România între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din R.Moldova


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.