Asasinarea lui JFK şi sfârşitul visului american (I)

-


În 1960, John Fitzgerald Kennedy a devenit al 35-lea preşedinte al SUA, fiind totodată cel mai tânăr şef de stat (43 de ani). În timpul mandatului său, acesta s-a confruntat cu tensiunile războiului rece din Cuba (Criza Rachetelor) şi a sprijinit mişcare pentru drepturile civile ale afro-americanilor. Asasinarea acestuia (22 noiembrie 1963-Dallas) l-a transformat pe JFK într-o figură eroică în istoria preşedinţilor SUA, fiind totodată unul dintre cei mai iubiţi oameni politici ai Americii.

Pe 22 noiembrie 1963, ora 12.24, limuzina Lincoln în care se afla preşedintele SUA, John Fitzgerald Kennedy făcea un viraj de 120 grade la colţul străzii Houston, prin faţa unui magazin de manuale şcolare. Lumea strânsă pe o parte şi pe alta străzii îşi aclama preşedintele, când s-a auzit zgomotul înfundat al unei împuşcături, pe care puţini l-au sesizat. În scurt timp, o a doua împuşcătură s-a auzit în timp ce agenţii Secret Service au reacţionat cu întârziere.

sursa foto:usatoday.com

Kennedy a fost rănit în gât de această a doua împuşcătură, dar al treilea glonţ l-a lovit mortal. după câteva minute de agonie şi derută, întrebarea care a fost şi încă mai  este în mintea tuturor este următoarea: Cine l-a asasinat pe preşedintele JF Kennedy?

 

Acesta s-a născut pe 29 mai 1917 în Brooklin, Massachussets, fiind cel de-al doilea copil dintre cei nouă copii ai familiei. Tatăl său, Joseph P. Kennedy a fost o persoană influentă în cercurile politice şi creştine americane.

În 1937, JFK a absolvit Universitatea Harvard şi s-a înrolat în marina Statelor Unite. a fost detaşat în Pacific în timpul celui de-al doilea război mondial unde s-a remarcat şi a fost decorat cu medalia „Inimă Purpurie”. Moartea lui Joseph Kennedy Jr. din timpul războiului îl determină pe JFK să intre activ în politică şi-n 1952 să câştige fotoliul de senator al statului Massachussets.

La începutul anului 1960 a început ascensiunea fulminantă a lui Kennedy către preşedinţia SUA. Pe 8 noiembrie 1960, acesta a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, devansându-l pe Richard Nixon.

În 1963, stafful lui JFK începuse să planifice campania electorală din 1964 prin care se ţintea încă un mandat la preşedinţia SUA. Astfel, pe agenda sa se numara statul Texas unde în campania electorală anterioară obţinuse un scor mic, iar în sondaje pierdea din cota sa de popularitate.

sursa foto: biography.com

La finele lunii noiembrie 1963, însoţit de vicepreşedintele Lyndon B.Johnson, care se bucura de prestigiu în rândul concetăţenilor săi, şi de soţia sa, Jacqueline. Vizita din Texas a început pe 21 noiembrie.

La ora 11.40, Air Force One a aterizat pe Aeroportul Love Field din Dallas. Zece minute mai târziu, convoiul prezidenţial se aflase deja pe străzile oraşului texan. Ignorând atmosfera ostilă, JFK călătorea într-o limuzină decapotabilă alături de soţia sa, Jacqueline, guvernatorul statului Texas, John Connelly, soţia acestuia şi două gărzi de corp din cadrul Secret Service, William Greer, şoferul limuzinei, şi Roy Kellerman.

Pe parcursul vizitei, JFK a salutat mulţimea de pe străzi, venită în număr mare ca să-l vadă pe tânărul preşedinte.  Încă de la începutul acestei vizite, agenţii Secret Service şi autorităţile locale din Dallas au dat dovadă de slăbiciune în securizarea traseului lung de 16 kilometri, lăsând mai multe clădiri cu ferestrele deschise.

Când coloana oficială a intrat pe Dealey Plaza, la intersecţia dintre străzile Houston şi Elm, şi-a încetinit viteza astfel încât orice trăgător ar fi putut să-l ucidă pe JFK cu mare precizie.

După prima împuşcătură auzită pe strada Elm, Kennedy a continuat să salute mulţimea de curioşi, iar în următoarea secundă a urmat o a doua, când preşedintele şi-a dus instinctiv mâna la gât, iar agenţii Secret Service au acţionat cu întârziere.

Preşedintele SUA a murit după ce a fost ţintit a treia oară, glonţul lovindu-i cutia craniană. În timp ce maşina în care se aflase JFK a dispărut de pe străzi, mulţimea din Dealey Plaza a avut reacţii diferite: unii s-au prăbuşit la pământ, iar alţii au alergat spre o movilă de pământ unde credeau că se afla asasinul preşedintelui SUA.

La jumătate de oră după atentat, serviciul de presă al Casei Albe anunţa oficial că John Fitzgerald Kennedy, preşedintele SUA, „a fost rănit mortal de un foc de armă tras în zona capului”. Tânărul preşedinte fusese asasinat.

sursa foto: IrishCentral

Controversele din jurul presupului asasin?

La câteva ora de la asasinarea preşedintelui SUA, Secret Service a anunţat prinderea principalului suspect. Era vorba despre Lee Harvey Oswald, de profesie librar care ar fi tras de la etajul al şaselea al clădirii pe pe strada Elm. În schimb, Poliţia a susţinut că acesta avusese un comportament ciudat în timp ce părăsea clădirea, iar la fereastra de la etajul şase se descoperise o puşcă de vânătoare şi mai multe cartuşe trase.

Lee Harvey Oswald nu se potrivea descrierii iniţiale a presupusului asasin date publicităţii de Poliţia din Dallas: ” un bărbat de culoare albă, 30 de ani, astenic, 1,75 înălţime şi o greutate de 75 kilograme”.

Pe 24 noiembrie, la două zile după asasinat, s-a pregătit transferul lui Oswald către o închisoare de maximă siguranţă. La ora 11.15, suspectul a apărut încătuşat, încadrat de detectivii Jim Leavelle şi L.C. Graves, la subsolul clădirii. După ce uşile liftului s-au deschis, agenţii şi Oswald au fost asaltaţi de jurnalişti ca să-l vadă pe asasin. Şi brusc a apărut un individ, Jack Ruby, care l-a împuşcat mortal pe presupusul criminal cu un revolver de calibrul 38.

sursa foto: The Telegraph

 

Astfel, în două zile, asasinarea preşedintelui Kennedy părea rezolvată. Asasinul era ucis şi nu se mai punea problema judecării şi anchetării acestuia?

 

Citeşte şi:

Din culisele războiului drogurilor. Santa Muerte, Sfântul Sufletelor Pierdute şi al Criminalilor

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.