Fondatoarele Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”: „Proiectul spitalului nu va putea fi oprit de nişte politicieni”

-


Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, au declarat, joi seara, la postul Digi24, că atacul din partea politicienilor la iniţiativa lor de a construi un spital a venit pentru că iniţiativa a „creat o frică în rândul politicienilor”. De asemenea, acestea au mai spus că oamenii care au donat, „invizibili, au devenit invincibili”.

 

„În relaţia cu Primăria Capitalei nu am avut nicio problemă până când doamna Firea a distribuit acea postare. Pentru că nu am avut niciodată nevoie de nimic de la Primăria Capitalei. În relaţia cu Ministerul Sănătăţii am tot povestit şi simţeam o presiune permanentă pe acest proiect, habar n-am de ce. Noi am discutat cu doamna ministru imediat după intrarea ei în funcţie, i-am prezentat proiectul, i-am explicat ce facem acolo, i-am spus că ne-am dori foarte mult ca în proiectul pe care România îl are cu Banca Mondială de aparate de radioterapie să fie inclus şi spitalul „Marie Curie”, având în vedere că este un proiect care se termină în anul 2020, deci existau toate şansele ca noi să terminăm buncărele, la acel moment doamna ministru ne-a asigurat că cel puţin un aparat va fi prins în acest proiect, după care n-am mai primit nimic şi ştiţi unde s-a ajuns pentru că de la acest aparat de radioterapie s-a ajuns la această postare”, a declarat Oana Gheorghiu, co-fondatoare a Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, care construieşte în premieră un spital de pediatrie pentru copiii bolnavi de cancer din donaţii.

Potrivit acesteia, avocaţii vor aduce clarificările necesare în urma atacurilor nefondate lansate de Gabriela Firea.

„Ce cred eu, eu cred că din acest moment ne dorim foarte mult să ne dedicăm timpul şi energie lucrurilor pe care le avem de făcut pentru că să ştiţi că un spital poate că pare aşa că e simplu de făcut, că la noi s-a ridicat într-un an de zile şi statul român n-a făcut în 30 de ani, dar noi chiar avem foarte multă treabă. Din acest moment, noi ne dorim să ne vedem de treabă şi tot ce ne dorim cel mai mult este să fim lăsaţi în pace, nu vrem nimic de la nimeni, restul lucrurilor le vor clarifica avocaţii noştri pe cale legală, dacă sunt lucruri, dacă sunt calomnii, dacă sunt acuzaţii, toate vor fi clarificate într-un mod civilizat. Ne gândim că s-a ajuns la un nivel pe care noi nu vrem să-l atingem şi este păcat de proiect şi de cei 260000 de donatori să fie încluşi într-o astfel de discuţie”, a adăugat Oana Gheorghiu.

La rândul său, Carmen Uscatu a subliniat faptul că politicienii nu vor putea opri proiectul spitalului, iar banii strânşi din donaţii vor fi cheltuiţi în continuare transparent în contextul în care proiectul va fi finalizat cu succes.

„Am creat o frică în rândul politicienilor, probabil era un proiect despre care ei nu îşi imaginau vreodată că va avea succes pentru ei n-au reuşit nu-şi puteau imagina că noi, societatea civilă, ne vom uni şi vom reuşi să facem un lucru care, de altfel, e o normalitate într-o ţară civilizată, dar aici a devenit un lucru extraordinar. Şi frica asta probabil îi face să reacţioneze astfel. Noi îi asigurăm pe toţi donatorii noştri că tot ceea ce facem noi facem e legal, că banii lor sunt cheltuiţi în continuare cu transparenţă, vom face în continuare ca lucrurile să fie eficiente şi că vom merge înainte. Proiectul acesta nu va putea fi oprit de nişte politicieni cărora le e frică că noi ne-am unit”, a adăugat Carmen Uscatu.

Firea a minţit…..

Fondatoarele Fundaţiei „Dăruieşte Viaţă” au declarat că primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dezinformat atunci când a afirmat că Primăria București a fost cea care a pus la dispoziţie terenul de un milion de euro pentru construirea spitalului. Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu au prezentat public un act de provenienţă a terenului, un extras de carte funciară din 2017, din care se menţionează că la acel moment, când au început demersurile, la rubrica ”Proprietari” apare mențiunea ”Statul român”.

sursa foto: G4Media

”Când ne-am apucat de proiect a trebuit să obținem autorizația de construire. 22 de avize. Cea mai mare provocare a reprezentat-o terenul. A durat luni întregi să aflăm că proprietar e statul român. Am primit aprobările necesare de la Ministerul Finanțelor, de la Primăria Sectorului 4, abia apoi Consiliul General al Muncipiului București ne-a dat acordul să demolăm niște ruine de pe acel teren. Azi, în extrasul de carte funciară, apare ca proprietar CGMB. S-a făcut ordine abia după lupta noastră”, a subliniat Oana Gheorghiu, co-fondatoare „Dăruieşte Viaţa”

În schimb, Gabriela Firea s-a lăudat în ultimele zile că ea este cea care a dat Fundaţiei terenul de un milion de euro pentru construirea spitalului pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer.

„Şi eu ca primar general am o contribuţie. Spuneţi dumneavoastră dacă mare sau mică, nu vreau eu să o calific, în construirea acestui spital aşa cum se spune din fonduri exclusiv private. Contribuţie despre care nu vorbeşte absolut nimeni, poate nu întâmplător. Acest spital se construieşte şi foarte bine că se construieşte, şi voi sprijini cu tot ceea ce pot şi personal şi ca primar general. Acest spital se construieşte pe proprietatea Municipiului Bucureşti, pe proprietatea Primăriei Capitalei. Este un teren valoros în jur de un milion de euro. Atât, Spitalul Marie Curie, Bagdasar cum este cunoscut în popor, lângă care se construieşte acest spital privat cât şi terenul aferent sunt proprietatea Primăriei Capitalei”,  a declarat Gabriela Firea, la postul Digi 24.

Pentru construirea spitalului iniţiat de Fundaţia „Dăruieşte Viaţă” au donat peste 1.700 de companii şi peste 260.000 de persoane fizice, fiind strânsă suma de 26 milioane de euro. Spitalul va avea 12.000 mp, 9 etaje, 7 săli de operaţii şi o capacitate de 200 de locuri. La finalizarea lucrărilor, spitalul va fi donat de Fundaţie statului român.

Citeşte şi:

Pro tv a concediat-o pe creatoarea de modă care a luat în batjocură pe Facebook iniţiativa „Dăruieşte Viaţa”

Firea începe să simtă pe pielea ei ce înseamnă să mergi prea departe într-o campanie electorală

Cum poate o asociație să construiască un spital în doar 4 ani când Primăria Capitalei promite unul în 20. Interviu cu Carmen Uscatu

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.