UPDATE ATACURI ARMATE ȘI EXPLOZII ÎN PARIS. Cel puțin 128 de morți

-


UPDATE13.20 Cel puţin 128 de persoane au fost ucise şi alte 200 rănite, potrivit ultimelor informații.

UPDATE 03:14 BFMTV: Cinci teroriști au fost uciși de poliție în operațiunile din Paris.

UPDATE 03.09 MAE a emis o atenţionare de călătorie valabilă pe teritoriul Franţei:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în regiunea pariziană să respecte avertismentele de siguranţă transmise de autorităţile franceze şi să evite orice deplasare. Dacă se deţin informaţii despre cetăţeni români care se află într-o situaţie de urgenţă, generată de vreun astfel de eveniment, se recomandă să contactaţi Ambasada României la Paris pe numerele:+33 (0) 68 07 13 729 şi +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email [email protected]

UPDATE 02.44 Cel puțin 140 de morți în atacuri, anunță un oficial al Primăriei din Paris. 100 au fost ucise la sala Bataclan, iar alte 40 în celelalte locații.

UPDATE 02.41 Euronews: revista organizației teroriste Statul Islamic „Dabiq France” revendică atentatele din Paris.

UPDATE 02.40 Belgia și-a închis și ea frontierele.

UPDATE 02.18 Peste o sută de oameni au murit în sala de concerte Bataclan, anunță poliția franceză.

UPDATE 02.10 Președintele României i-a transmis o telegramă de condoleanțe președintelui Francois Hollande, iar într-o declarație pe pagina de Facebook a cerut mai multă determinare în combaterea terorismului:

”Am primit cu durere și consternare știrea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris și au îndoliat întreaga lume. Îmi exprim, în numele meu şi al poporului român, solidaritatea cu autorităţile de la Paris şi cu națiunea franceză. Aceste atacuri barbare, care au secerat viețile a zeci de oameni nevinovați, trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internațională: să arătăm și mai multă determinare în combaterea terorismului și în apărarea valorilor umanității. Dumnezeu să-i odihnească pe cei dispăruți și să-i aibă în grijă pe cei răniți!”, a spus președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 02.04 Președintele francez Francois Hollande se întâlnește cu un consiliu de apărare, sâmbătă dimineață, urmând ca vizita sa la summit-ul G20 din Turcia să fie anulată. El va fi înlocuit de ministrul francez al afacerilor externe, Laurent Fabius, și de ministrul de finanțe, Michel Sapin.

UPDATE 01.55 Asaltul forțelor de ordine de la Bataclan a luat sfârșit, 2 teroriști au fost uciși, anunță BFMTV.

12208700_934886056548559_4682534323597438523_n

UPDATE 01.52 Euronews citează o sursă din serviciile de securitate și relatează că au existat atacuri coordonate în șapte locuri din Paris. Aceeași informație este relatată și de Le Monde, citând surse separate.

UPDATE 01.40  Cinci explozii auzite lângă sala de concerte Bataclan, unde sunt ţinuţi ostatici, după ce preşedintele francez a declarat că un asalt al poliţiei este în curs.

UPDATE 01.27  Una dintre exploziile de la Stade de France ar fi fost provocată de un kamikaze.

UPDATE 01.25 Primăria Parisului le-a cerut sâmbătă, printr-un mesaj pe Twitter, tuturor cetățenilor să nu iasă din case „în așteptarea instrucțiunilor de la autorități”, după atacuri înregistrate în mai multe zone din oraș soldate cu zeci de morți, transmite EFE.

UPDATE 01.24 Planul Rouge Alpha în caz de atacuri multiple a fost declanșat. Toate locurile sensibile de pe teritoriul Franței sunt plasate în stare de alertă, scrie Le Figaro.

UPDATE 01.19: Planul alb a fost declanșat în spitalele din Paris: toate serviciile de urgență sunt în alertă, toate operațiile planificate ne-urgente se amână.

UPDATE 01.18 Cancelarul german Angela Merkel se declară ”profund șocată” de atacurile teroriste din Paris.

UPDATE 01.15 Președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, a rugat statul să nu accepte cote de refugiați musulmani.

După atentatele teroriste de la Paris, fostul șef de stat a scris:

”Dragă Stat Român,
Te rog din suflet, oricît te-ar presa politrucii europeni, a căror demagogie o cunosc bine, nu accepta cote de refugiaţi musulmani.
Cota zero este soluţia corectă.
Trebuie să fim solidari cu statele UE la măsuri inteligente, dar nu putem accepta soluţii nerealiste.
Dacă vrem o soluţie realistă, închiderea frontierelor UE şi expulzarea migranţilor este soluţia corectă.
Dumnezeu să-i odihnească pe cei ucişi la Paris. Vă rog nu mă consideraţi un antieuropean, ci doar un român care înţelege bine şi ce spune şi ce se întâmplă”.

UPDATE 12.58 Președintele Franței, Francois Hollande a declarat că a fost decretată stare de urgență până vor fi prinși teroriștii.

Într-o scurtă intervenție la televiziune, Hollande a declarat că s-a întrunit cabinetul de urgență. „Va fi decretată starea de urgență. A doua măsură va fi închiderea frontierelor naționale”, a spus el.

Președintele Hollande a vorbit de existența a „zeci de morți” în urma unor atacuri teroriste „în desfășurare”, pentru a căror combatere a cerut întăriri militare.

UPDATE 12.55 Președintele american Barack Obama: Le-am oferit spirjinul nostru. Am ales să nu-l sun pe președinte pentru că este extrem de ocupat. Dar am vorbit în cursul zilei de astăzi. Suntem gata să ajutăm Franța. Este o situație extreme de dramatică. Știm foarte bine ce se întâmplă pentru că și noi am trecut prin așa ceva.

UPDATE 12.54 Premierul britanic, David Cameron, a reacționat în urma atacurilor din Franța. „Sunt șocat de evenimentele din Paris din această seară. Gândurile și rugăciunile noastre merg spre poporul francez. Vom face tot ce putem pentru a ajuta”, a scris David Cameron pe Twitter.

UPDATE 00:40 MAE român încearcă să afle dacă sunt cetățeni români printre victimele atacurilor din Paris.

”În urma atacurilor soldate cu victime, care au avut loc în capitala Franţei la 13 noiembrie 2015, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii suplimentare şi pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află şi cetăţeni români. Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autoritățile locale în acest caz”, se arată într-un comunicat al instituției.

UPDATE 00.25 Cel puțin 42 de morți la Paris, declară pentru revista L’Express șeful sindicatului polițiștilor francezi.

Cotidianul Liberation afirmă că poliția este în operațiune la sala de spectacole Bataclan. Conform CNN, în sală ar fi 6 până la 8 atacatori, care se angajează în schimburi de focuri cu poliția și caută oameni ascunși în interior.

UPDATE 00.24 Stade de France este în plină evacuare după exploziile din vecinătatea sa.

În sala de spectacole în care avea loc concertul numărul ostaticilor este de 100, scrie Associated Press.

UPDATE 00.22 Bilanțul atacurilor din Paris crește la cel puțin 40 de morți, conform postului francez BFMTV. Un polițist este citat de același post de televiziune cu următoarea declarație: „Trăgătorii sunt peste tot”.

UPDATE: Potrivit AFP, numărul morților a ajuns la 30.

UPDATE 00.10 Trei stații de metrou au fost închise.

Pe Stade de France s-a încercat evacuarea, însă oamenii au fost masaţi pe peluză. 12243140_10153354580982266_4670349122176482647_n

 

Sunetul exploziei se poate auzi AICI.

UPDATE 00.06: Autoritățile franceze susțin că numărul morților a ajuns la 26. De asemenea, atacatorii ar fi luat ostatice 60 de persoane.

UPDATE 00.04 Oana Popescu, analist politică externă: Cu siguranță va exista o mobilizare pentru identificarea și prinderea atacatorilor. Nu este exclus să avem de-a face cu un lanț de atacuri.

UPDATE 23.55 Președintele francez Francois Hollande, premierul Manuel Valls și Bernard Cazeneuve sunt reuniți în celulă de criză la ministerul de interne.

UPDATE 23.50 Agenția France Presse citează poliția pariziană cu un prim bilanț șocant: 18 morți în incidentele de la Paris.


Mai multe persoane ar fi murit în schimburi de focuri și explozii care au avut loc în această seară în orașul Paris, transmite presa internațională.

CTuSRgAXAAA6oxs

Potrivit sursei citate, au avut loc atacuri armate în 3 zone din Paris, cu victime. Împușcăturile soldate cu victime au avut loc pe des rue de Charonne, rue de la Fontaine-au-Roi și Bataclan.

CTuOWjsWwAQQv_m

Presa internaţională mai transmite că trei grenade au explodat în apropierea unui stadion, unde preşedintele francez Francois Hollande s-ar fi aflat, urmărind un meci. El a fost ulterior evacuat.

De asemenea, în apropierea teatrului Bataclan, incidentul nu s-a încheiat, până la această oră.  Potrivit AFP, la sala de spectacole a teatrului este în curs o luare de ostatici.

Nu se știe însă dacă evenimentele sunt conectate.

Foto: BBC


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon