Atacuri informatice ale Rusiei împotriva României

-


Cel mai mare contractor privat al comunității de informații din SUA, firma Booz Allen Hamilton, a făcut public săptămâna trecută un document complex care analizează ultimii 15 ani de operațiuni informatice efectuate de hackerii militari ai Rusiei.

 

Evident, când vorbim de hackerii militari ruși, discutăm de instituția căreia se subordonează: serviciul de informații al armatei ruse, cunoscut publicului drept GRU, acronim al denumirii care l-a făcut de-a lungul timpului celebru (Glavnoye razvedyvatel’noye upravleniye), denumirea corectă actuală, puțin utilizată, fiind GU (Glavnoye upravleniye).

Mai înainte însă, câteva cuvinte despre Booz Allen Hamilton. Această firma creată în 1914, de către antreprenorul și consultantul american Edwin George Booz, a pornit de la ideea că o organizație poate avea mai mult succes, dacă apelează la sfaturile imparțiale ale unor experți din exterior, iar această idee s-a arătat valoroasă, firma ajungând astăzi cea mai profitabilă companie specializată în servicii de consultanță guvernamentală, având 26.300 de angajați în 80 de filiale răspândite pe tot Globul, și o cifra de afaceri de miliarde de dolari.

Cum era și firesc, Booz Allen Hamilton a fost amintită și poreclită de-a lungul timpului în fel și chip, cum ar fi „the world’s most profitable spy organization” (Bloomberg) sau „more than one thousand former intelligence officers on its staff” (Information Week). Mai trebuie menționat că Booz Allen Hamilton a făcut și face afaceri direct sau prin intemediari inclusiv în România, astfel, doar dintr-o scurtă căutare pe Google, aflăm că la sfârșitul anului 2018 firma dorea să angajeze ,,romanian linguist’’, la calificări de bază cerând, printre altele, ,,experience as a counterintelligence or HUMINT officer’’.

Desigur, având în vedere specificul activităților desfășurate, mai putem spune și că firma americană a fost implicată de-a lungul timpului în mai multe acțiuni controversate, însă analizarea lor nu este scopul acestui articol.

Revenind la operațiunile informatice realizate de GRU, Booz Allen Hamilton a analizat peste 200 de incidente cibernetice atribuite sigur rușilor și a identificat un tipar care are legătură cu principiile descrise în „Doctrina militară a Federației Ruse”, astfel: oricare dintre cele 200 de atacuri cibernetice pot fi distribuite către una din cele 23 de categorii asociate riscurilor de securitate menționate în doctrina amintită, arătând astfel că fiecare atac este de fapt un răspuns aproape automat al apărării Moscovei față de schimbările politice din jurul său.

Descoperirea este esențială nu doar pentru că reușește să pună ordine în tot ceea ce știam până acum despre atacurile ruse de acest gen, ci, mai ales, pentru că ne ajută să prevenim la nivel strategic amenințările de acest tip. Asta cu atât mai mult cu cât raportul Booz Allen Hamilton prezintă în premieră pentru public și câteva acțiuni ale GRU îndreptate împotriva României.

Astfel, în raport se arată că hackerii serviciului rus de informații militare au sporit atacurile la adresa României, după ce aceasta și-a crescut cheltuielile în domeniul apărării, iar în aceeași lună în care România propusese crearea unei unități militare comune cu Republica Moldova, pentru a monitoriza anumite evoluții ale acestei acțiuni, hackerii ruși au inițiat asupra ambasadei României din Rusia atacuri de tip phishing (înșelăciune electronică ce constă în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga premii sau este informat că acestea sunt necesare din cauza unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale).

În aceeași linie, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar România și-a manifestat opțiunea pentru achiziția corvetelor multirol pentru modernizarea flotei sale în Marea Neagră, o lună mai târziu, mai multe atacuri au vizat autoritățile române, cu tipuri de malware folosite de regulă de către GRU.

Cu alte cuvinte, guvernele dar și entitățile private care desfășoară acțiuni ce sunt prezentate în Doctrina militară a Federației Ruse drept riscuri de securitate, se pot aștepta la atacuri ale hakerilor ruși ai GRU. Evident, raportul lasă deschisă discuția despre numeroasele viitoare atacuri de acest tip ale Rusiei la adresa României, având în vedere că noi acționăm și vom acționa pe multiple planuri împotriva intereselor regionale ale Moscovei, prezența Scutului de la Deveselu, exploatarea resurselor energetice ale Marii Negre, precum și creșterea prezenței militarilor americani pe teritoriul țării noastre, dar mai ales în Dobrogea, fiind doar câteva din motivele pentru care precauția în această direcție trebuie să fie maximă, iar investițiile pe măsură.

Asta și pentru că România trece deja chiar în aceste zile printr-o criză generată dintr-un anumit punct de vedere și din slaba organizare, prevedere și dotare cu cele necesare. Ori, o catastrofă provocată de atacul asupra calculatoarelor care gestionează – de exemplu – Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, ecluzele unui baraj important sau chiar Centrala nucleară de la Cernavodă, poate avea consecințe cel puțin la fel de dramatice precum coronavirusul.

Citește și:

Soros va oferi o sumă consistentă autorităților de la Budapesta pentru lupta împotriva coronavirusului


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.