Avertisment dur al şefului MI6 adresat Federaţiei Ruse: „Să nu ne subestimeze”

-


Seful Serviciului britanic de informatii externe (MI6), Alex Younger, a cerut luni seara Rusia sa nu subestimeze hotărârea Marii Britanii de a denunţa comportamente de stat ostile, într-o rară intervenţie publică, scrie France Presse.

 

Într-un discurs rostit la Universitatea St Andrews din Edinburgh, Alex Younger  a cerut „Rusiei sau oricărui alt stat care intenţionează să pervertească modul nostru de viaţă să nu ne subestimeze hotărârea şi mijloacele sau pe cele ale aliaţilor noştri”.

La rândul său, Ministerul de Externe britanic a difuzat extrase din discursul fulger al directorului MI6 în care acesta trimite un avertisment „adversarilor care se consideră într-o stare de confruntare perpetuă cu Marea Britanie”.

Alex Younger, supranumit „C” a amintit în acest context reacţia fermă a Londrei şi a aliaţilor săi după otrăvirea cu agent neurotoxic de tip militar în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei) a fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, un atac atribuit Rusiei de către Londra.

Acest caz a provocat o criză diplomatică majoră, care a condus la un val istoric de expulzări de diplomaţi de ambele părţi şi la noi sancţiuni economice împotriva Rusiei.

În acest context, Alex Younger a evocat evoluţia agenţiilor de informaţii britanice spre o 2a patra generaţie de spionaj”. combinând „competenţele umane tradiţionale cu inovarea accelerat’ în faţa ameninţărilor în creştere, care exploatează o delimitare ambiguă între lumea fizică şi cea virtuală”. Practic, acesta este al doilea discurs public al şefului MI6 pronunţat de când a preluat conducerea serviciului în 2014.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.