Avertisment pentru regimul de la Phenian. Un înalt diplomat a trădat în favoarea Occidentului

-


Cel mai înalt diplomat nord-coreean aflat la post în Italia a solicitat azil într-o ţară occidentală, scrie, joi, cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo, acţiune care ar constitui o dezertare majoră pentru regimul de la Phenian, potrivit AFP.

Jo Song Gil, ambasadorul Coreii de Nord în Italia, a cerut azil pentru el şi familia sa într-o ţară occidentală, scriu jurnaliştii sud-coreeni care citează surse diplomatice de la Seul.

„El a cerut azil la începutul lunii trecute”, a afirmat una dintre aceste surse citate de cotidian.

Potrivit acestei surse, cazul său constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, „îl protejează într-un loc sigur”.

Aceasta ar fi o dezertare foarte importantă ca cea din anul 2016 a fostului număr doi al ambasadei Coreii de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi din Coreea de Nord care au dezertat în ultimii ani.

Jo Song Gil a asigurat interimatul din octombrie 2017, când Italia a cerut ambasadorului desemnat al Coreii de Nord, Mun Jong-Nam, care nu era încă acreditat pe deplin, să părăsească ţara în semn de protest împotriva lansărilor de rachete şi a testelor nucleare efectuate de Phenian.

Înaltul diplomat nord coreean este ”cunoscut ca fiind fiul sau un ginerele unuia dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului de la Phenian”, a precizat cotidianul sud coreean JoongAng Ilbo.

Majoritatea diplomaţilor nord-coreeni trebuie în general să lase în ţară membri ai familiilor lor, adesea copiii, pentru a nu dezerta atunci când sunt detaşaţi în străinătate.

Jo Song Gil, totuşi, a sosit la Roma în mai 2015 împreună cu soţia şi copiii, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o familie privilegiată, notează ziarul citat, menţionând că motivele acestei dezertări nu sunt cunoscute.

Citeşte şi:

Cine minte în chestiunea ”măsluirii” datelor privind execuția bugetară pe 2018. Teodorovici: ”O bazaconie totală și o imbecilitate”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.