Avertismentul unui fost ministru al Agriculturii cu privire la sistemul de irigații al României

-


„Pentru ca producțiile record înregistrate în ultima perioadă să poată fi confirmate și în viitor este nevoie de dezvoltarea sistemului de irigații”, susține Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), citat de Capital.ro.

Valeriu Tabără, fost ministru al agriculturii între anii 1994 și 1996 și 2010 – 2012, consideră că esențial pentru acest domeniu este continuarea construcției canalului Siret-Bărăgan, mai eficient din punctul de vedere al costurilor. „Am rezerve mari față de sistemul de irigații care folosește tehnologia de ridicare a apei din Dunăre, utilizată în sudul țării, pentru că presupune costuri mari, în special cu energia electrică. Acest canal, Siret-Bărăgan, va folosi metoda gravitațională de transport a apei, o metodă mai ieftină decât cea folosită în sudul țării”, precizează președintele ASAS.

„Eu am adus în discuția publică, în urmă cu aproape 10 ani, acest subiect, al canalului Siret-Bărăgan. Atunci, am avut și o estimare a costurilor proiectului, între 3,4 și 3,8 miliarde de euro. Acum, cred că ar costa între 5 și 6 miliarde de euro. Dar aceste cheltuieli pot fi recuperate într-un timp relativ scurt. Și, de asemenea, trebuie precizat că o astfel de construcție are funcționalități multiple, pe lângă irigații, canalul poate fi utilizat și pentru captarea volumelor de apă suplimentare”, subliniază Tabără.

„Se poate construi un canal care să plece din zona Turnu Severin și să meargă spre estul țării, prin Câmpia Română. Ar fi un canal care ar colecta apele care vin din zona de munte. De asemenea, cred că trebuie dezvoltate și așa-numite sisteme locale de irigații. Sunt zone sau regiuni care au surse de apă ce se pot utiliza la irigații. De exemplu, în stațiunea Lovrin din județul Timiș există apă freatică ce permite irigarea a 300-400 de hectare. Mai este un sistem de acest tip, care se poate dezvolta, în Mănăștur”, detaliază Valeriu Tabără.

Daniel Botanoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat, pentru Jurnalistii.ro, care sunt și ce implică cele patru etape din procesul de reabilitarea a sistemului de irigații cuprinse în programul național cu termen de finalizare în anul 2021. Detalii aici


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.