Ayatollahul Khamenei, decis “să joace murdar” cu liderii europeni în chestiunea dosarului nuclear

-


Conducătorul supreme al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, este decis să blocheze negocierile cu Occidentul pentru prelungirea unui nou Acord nuclear şi să continue dezvoltarea programului de îmbogăţire a uraniului sărăcit care a fost sistat oficial în 2015.

 

Oficialii UE au propus prelungirea negocierilor pentru menţinerea înţelegerii din 2015, după ce SUA s-au retras din acord la începutul lunii mai.

„Acest vis au europenilor nu se va realiza niciodată”, a declarat Ayatollahul Ali Khamenei.

Iniţial, Teheranul acceptase să îşi îngheţe programul nuclear în schimbul suspendării unor sancţiuni internaţionale. La rândul său, preşedintele SUA, Donald Trump a considerat însă că acordul este dezavantajos, deoarece nu limitează şi înarmarea cu rachete  a Iranului în contextul tensiunilor sporite din Orientul Mijlociu.

Ayatollahul Khamenei a cerut începerea „chiar de mâine” a pregătirilor pentru reluarea îmbogăţirii uraniului, fără niciun fel de limitări. El a afirmat că Iranul nu poate avea încredere în nicio ţară şi trebuie să se pregătească pentru eşecul acordului, în ciuda oricăror promisiuni din partea UE.

Luni, liderul supreme de la Teheran i-a ameninţat pe liderii UE că Iranul nu va continua să îşi limiteze programul nuclear dacă va fi supusă la noi sancţiuni economice.

“Anumite ţări europene  se aşteaptă ca poporul iranian să tolereze sancţiuni, să-şi abandoneze activităţile în domeniul energiei nucleare şi să continue (să se supună) restricţiilor” în domeniu impuse prin acordul în dosarul nuclear iranian din 2015, denunţat recent de Statele Unite, a declarat  Ali Khamenei, într-un discurs  televizat la Teheran, scrie AFP.

Potrivit acestuia, poporul iranian nu va tolera niciodată sancţiunile economice şi limitările nucleare.

„Eu le transmit acestor ţări ca ele trebuie să fie conştiente că acesta este un vis care nu se va realiza. Poporul şi Guvernul Iranului nu vor tolera niciodată să fie nevoite să suporte atât sancţiuni, cât şi limitări în domeniul nuclear. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a adăugat Ali Khamenei.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a anunţat, pe 8 mai, că îşi retrage ţara din acordul internaţional în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Franta, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite  şi Germania).

De asemenea, Acordul de la Viena i-a permis Iranului sa se reintegreze în rândul naţiunilor, dar şi o ridicare parţială a unor sancţiuni internaţionale impuse Republicii Islamice.

Citeşte şi:

Summitul Trump-Kim, pe 12 iunie. Kim Jong Un i-a înlocuit pe cei mai importanţi lideri militari

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.