„Joker”, care a intrat în cursă cu cel mai mare număr de nominalizări – 11- , a câştigat trei premii, printre care pentru cel mai bun actor în rol principal, decernat lui Joaquin Phoenix. De asemenea, filmul sud-coreean „Parasite” a fost recompensat cu două premii, pentru cel mai bun scenariu original şi cel mai bun film străin.

„The Irishman”, în regia lui Martin Scorsese, care a fost nominalizat în 10 categorii, nu a obţinut niciun premiu. Alte pelicule considerate favorite – Marriage Story, Bombshell, JoJo Rabbit, Little Women şi Le Mans 66- au câştigat fiecare câte un trofeu.

1917, care a obţinut încasări de peste 207 milioane de dolari în box-office-ul mondial, a mai fost recompensată în categoriile tehnice: cel mai bun sunet, cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie şi cele mai bune efecte vizuale. Acesta a triumfat în categoria cea mai bună imagine, recompensă primită de directorul de imagine Roger Deakins, care mai deţine în palmares 10 nominalizări BAFTA materializate în trofee pentru peliculele Blade Runner 2049, True Grit, No Country for Old Men şi The Man Who Wasn’t There.

Mendes a câştigat pentru prima oară un premiu BAFTA pentru cel mai bun regizor. Anterior, a obţinut un BAFTA în categoria cel mai bun film britanic cu Skyfall (2013).

„A fost o sincronizare minunată cu toate aceste premii care au atras atenţia oamenilor spre film şi spre a merge să-l vadă în cinema. Ne bucurăm de fiecare moment”, a declarat Mendes.

În schimb, Joaquin Phoenix, care a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării sale din pelicula Joker, a ţinut un discurs plin de forţă, acuzând industria că transmite un mesaj clar oamenilor de culoare şi anume că aceştia nu sunt bine-veniţi.

„Cred că este obligaţia celor care au creat şi au perpetuat şi au beneficiat de pe urma unui sistem de opresiune să-l distrugă, aşa că această sarcină ne revine”, a spus Phoenix.

Cineastul Bong Joon Ho, regizorul peliculei „Parasite”, o comedie neagră despre încercările unei familii sărace de a se insinua în vieţile bogaţilor lor angajatori, a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu original. Cineastul sud-coreean şi-a exprimat surpriza la aflarea veştii câştigării premiului, mulţumind BAFTA pentru recompensarea unui scenariu scris într-o altă limbă decât engleza.

Renee Zellweger a a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal pentru pelicula biografică dedicată cântăreţi Judy Garland, iar Brad Pitt, cel mai bun actor în rol secundar pentru „Once Upon A Time… in Hollywood”. Pitt, care a mai fost nominalizat de şase ori la premiile BAFTA şi a câştigat cu 12 Years a Slave, nu a putut participa la ceremonie, Margot Robbie fiind cea care a primit premiul în numele său. Ca o aluzie la Brexit, Pitt a spus – în nota scrisă citită de Robbie – „Hei, britanicilor, am auzit că tocmai ce aţi rămas pe cont propriu. Bun venit în club!”.

Citeşte şi:

Yukon Arctic Ultra 2020. Tibi Uşeriu, aproape de nouă performanţă la minus 40 grade Celsius