Banca Mondială: Un medic din patru lucrează peste hotare. Premierul este optimist

-


Într-o analiză de pe blogul Băncii Mondiale, mai mulți experți atrag atenția că un medic din patru a părăsit ţara, în perioada 2000-2013, numărul medicilor din România care au plecat crescând cu peste 650%. În bilanțul prezentat la 6 luni de guvernare, premierul Viorica Dăncilă s-a lăudat că, prin creșterea  substanțială a salariilor, ar fi fost stopat exodul medicilor, ba, mai mult, că sunt semnale că mulți medici vor reveni în țară tentați de salariile comparabile cu cele din UE.

Numărul medicilor care au părăsit România a depășit 14.000 după 2013, ceea ce înseamnă peste 25% din totalul medicilor.

În consecinţă, susțin experții Băncii Mondiale, multe localităţi din mediul rural au rămas fără asistenţă medicală, înrăutăţind situaţia – oricum foarte grea – a celor mai sărăci dintre români.

„Mai devreme sau mai târziu, criza de capital va duce la majorări ale salariilor plătite pentru acele profesii care sunt cele mai căutate. Astfel de majorări pot diminua exodul creierelor şi îi pot convinge pe unii migranţi să revină acasă, deşi motivele deciziei de părăsire a ţării – în special pentru profesioniştii calificaţi – de multe ori nu sunt limitate doar la salarizare”, semnalează experţii, citați de Agerpres.

Comentariul de pe blogul Băncii Mondiale (BM) a fost semnat de Donato de Rosa, economist principal, alături de Andrei Dospinescu, economist BM, şi Giuseppe Russo, profesor asociat de economie în cadrul Universităţii din Salerno.

În condiţiile în care mai bine de unul din patru absolvenţi de studii superioare (26,6%) pleacă din ţară, exodul creierelor poate avea consecinţe serioase asupra dezvoltării României, de vreme ce emigraţia permanentă a persoanelor cu studii superioare poate priva ţara de cunoştinţele şi competenţele necesare pentru îmbunătăţirea productivităţii şi a standardelor de viaţă, pe termen lung.

„Cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor. Creşterile sunt mult peste sută la sută. Această guvernare este cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. Dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, putem spune că veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană. Astfel, s-a oprit în bună parte exodul medicilor tineri şi avem din ce în ce mai multe semnale de întoarcere în ţară a celor plecaţi”, a declarat Viorica Dăncilă luni, la Palatul Victoria.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.