”Banca” rebelă a lumii: tipărește propriii bani și plătește datoriile oamenilor săraci

-


În nord-estul Londrei, o întreprindere care este parțial instalație de artă, parțial acțiune de caritate atrage amuzamentul economiștilor. S-a constituit într-un soi de bancă ce-și tipărește bani proprii, îi vinde la licitații reale și folosește încasările pentru a cumpăra datoriile localnicilor.

Hilary Powell și Dan Edelstyn au preluat o bancă veche Co-op de pe o stradă din Walthamstow și tipăresc bani cu chipuri ale oamenilor din spatele a patru servicii locale – o școală primară, un ONG care distribuie alimente persoanelor defavorizate, un proiect pentru tineri și o cantină.

Pe lângă strângerea de fonduri pentru aceste proiecte, HS Central Bank dorește să adune bani suficienți pentru a plăti datoria de un milion de lire sterline pe care o au locuitorii din zona aferentă codului londonez E17, un cartier clasat pe locul 35 în topul celor mai defavorizate din țară.

Așa-numita ”Bancă” nu ar trebui decât să strângă decât mai puțin de 20.000 de lire sterline pentru a răscumpăra un milion de lire sterline din datoria locală, deoarece creditele neperformante sunt adesea vândute pentru sume mult mai mici pe piața secundară.

Inițiativa nu e nouă, dar e nonconformistă. În 2014, Strike Debt a cumpărat credite pentru studenți în valoare de 3,8 milioane de dolari și a dat naștere altor idei de acest gen; în 2016, vedeta TV John Oliver a cumpărat datorii medicale de 15 milioane de dolari, deținute de 9.000 de persoane.

Citește și: 

Cele mai bune cinci sfaturi ale miliardarului Warren Buffett pentru cei ce vor să se îmbogățească

Efectul surprinzător al postului alimentar intermitent. La ce ne poate ajuta, în afară de slăbire

Efect periculos. Ce ni se poate întâmpla dacă simțim rușine puternică

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.