Băsescu, explicații despre amendamentele la Legea grațierii

20 aprilie 2017 - 9:33 - 1


Senatorul PMP Traian Băsescu a depus amendamente la Legea graţierii prin care se graţiază pedepsele de sub 10 ani, inclusiv pentru terorism, şi se reduc la jumătate cele ale femeilor, inclusiv pentru corupţie

Băsescu a explicat, miercuri, că prin amendamentele depuse la Legea graţierii,  şi-a propus eliminarea elementelor de neconstituţionalitate.

„Nu vreau să obţin nimic pentru mine, dar am privit relativ atent la laşitatea clasei politice. Mă refer la o lege a graţierii care face orice numai graţiere nu, are elemente de neconstitutionalitate. Efectele le vom vedea mai târziu. Ceea ce eu propun prin amendamentele depuse la legea graţierii: îndepărtarea elementelor de neconstituţionalitate”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Traian Băsescu a criticat faptul că sunt exceptate de la graţiere mamele care au în întreţinere un copil de până la 14 ani şi sunt închise pentru fapte de corupţie.

„Se propune graţierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreţinere un copil de până la 14 ani cu motivaţia că trebuie sprijinit copilul să aibă mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupţie, aşa ceva nu e posibil. Că şi copilul unei mame care a făcut fapte de corupţie ori e acuzată de abuz în serviciu sau luare de mită are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani. Am convingerea că un astfel de articol va fi respins de CCR pentru că nu-i vorba de mamă, de dreptul copilului pe care vrem să-l ajutăm prin legea graţierii”, a spus fostul preşedinte al României.

Potrivit lui Traian Băsescu, sunt negraţiate în forma actuală a legii fapte pentru care Codul penal sau Codul fiscal “dau variante de achitare”.

“De exemplu: violarea de domiciliu. Se face strict la reclamaţia părţii vătămate. Luăm prezumţia că un tată a intrat în casă. A făcut-o o singură dată, nu e recidivist, eu cred că poate fi graţiat mai ales că există posibilitatea ca mama să retragă plângerea şi atunci nu mai există fapta penală. Sau furt calificat, prevazut la art. 229. Furtul calificat, la lit B şi C, că împăcarea din art 229 din codul penal înlătură răspunderea penală. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea penală a persoanei vătămate, deci nu sunt automatisme, e un şir de legi care permite înţelegerea părţilor pentru înlăturarea faptei penale. Cred că sunt fapte cu grad redus de pericol social atât timp cât însăşi legea dă dreptul la înţelegerea părţilor, nu văd de ce n-ar fi graţiate”, a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele PMP a propus ca indiferent de tipul de faptă care s-a comis şi a produs daune, fie că se încadrează sau nu la fapte de corupţie, să se poată proceda la graţiere cu un angajament de a plăti despăgubirile timp de 3 ani.

„Avem problema recuperării daunelor din acte de corupţie. Legea prevede ca pot fi graţiaţi aceia care într-un fel sau altul au produs daune fără să fi fost la fapte de corupţie dacă acoperă daunele într un an. E o lege care se adresează strict celor bogaţi. Este oricum mai rezonabil decât un an, că dacă lăsăm doar un an şi nu includem toate categoriile de fapte care au produs daune, atunci iar avem un regim discriminatoriu pentru cei care au produs daune dintr-un tip sau altul de fapte”, a argumentat preşedintele PMP.

Ce conține proiectul de lege

Potrivit amendamentelor depuse de fostul preşedinte, obţinute de News.ro, „se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată”, faţă de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul Guvernului.

„Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii”, motivează senatorul PMP.

El cere şi reducerea la  jumătate a pedepselor pentru femeile „care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, precum şi a persoanelor de peste 60 de ani. În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Cu toate acestea, în argumentaţia sa, fostul şef al statului face referire la „femeile – funcţionar public însărcinate”.

„Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge”, se mai arată în motivarea amendamentului.

Citește și:

S-a întors iarna. Circulație îngreunată, drumuri blocate, porturi închise


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 1 comment
bookmark icon

One thought on “Băsescu, explicații despre amendamentele la Legea grațierii

  • Nu inteleg… care este chestia cu gratierea. Daca eu am fost cuminte, nu am furat, nu am inselat, nu am omorat, si nu sunt corupt, de ce sa fiu egal cu unul care le-a facut pe toate? Eu nu vreu sa fie egal cu toti criminalii, si cu siguranta nu sunt egal cu Basescu, sunt cu mult superior lui. Nu vreau ca un fost presedinte corupt sa propuna legislatie in Romania.

    2

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *