Băsescu îl atacă dur pe Iohannis: Mare decepție

-


Fostul președinte Traian Băsescu a taxat dur pe pagina sa de Facebook gestul președintelui Klaus Iohannis de a promulga Legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților. „Promulgînd fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Preşedintele Iohannis şi-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta şi de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepţie cînd am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituţională și iată de ce : Număr de parlamentari conform noii legi: 466; Număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300″, a scris fostul șef al statului.

În opinia sa, preşedintele Iohannis a abdicat de la îndatoririle constituţionale în condiţiile în care avea la dispoziţie Decizia nr. 682/2012 a Curţii Constituţionale care, în mod indirect, îl obliga la reacţie. „În realitate, românii au fost “puţin vînduţi” pentru liniştea Preşedintelui în relaţia cu politicienii. O fi prea greu pentru domnul Iohannis să fie loial constituţiei şi propriului popor?”, a mai notat fostul președinte.

De asemenea, Traian Băsescu a prezentat și DECIZIa nr. 682 din 27 iunie 2012 asupra obiecţiei de neconstituţionalitate.

„1.10. Din această perspectivă, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare – această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral.
1.11. Această interpretare se întemeiază şi pe principiul loialităţii constituţionale, desprins şi interpretat prin coroborarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 – Statul român, art. 2 – Suveranitatea şi art. 61 – Rolul şi structura (Parlamentului), principiu care, în această materie, impune ca autorităţile cu competenţe decizionale în domeniile vizate de problematica supusă referendumului (în cazul de faţă Parlamentul) să ia în considerare, să analizeze şi să identifice modalităţi de punere în practică a voinţei exprimate de popor. O altă viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exerciţiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.
1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61″.

Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, a fost promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon