Băsescu versus Dodon și războiul pentru cetăţenie

-


Decizia de luni a justiției moldave de a menține anularea cetățeniei moldovene a fostului președinte al României (Traian Băsescu) reprezintă o lovitură pe care tandemul Plahotniuc-Dodon a dat-o liderilor PUN (n.r. Partidul Unităţii Naţionale) și implicit electoratului unionist. Este un prim semnal pe care oligarhul Vlad Plahotniuc, prin intermediul acoliților săi din justiția moldavă, îl dă lui Traian Băsescu că nu este dorit în viitorul Parlament de la Chişinău și nici jucător activ în campania electorală din această toamnă.

Pentru tandemul Dodon-Plahotniuc și electoratul pro-rus, politicianul Traian Băsescu este un real pericol în contextul în care încă din toamna trecută a devenit locomotiva electorală a formațiunii lui Anatol Șalaru și implicit un vector al unionismului, incomod pentru politicienii moldoveni cu dublă comandă.

Fără cetățenia moldovenească, lui Traian Băsescu îi va fi imposibil să fie  un deschizător al listei electorale a forţelor politice unioniste în campania electorală din această toamnă. Dincolo de păcatele acestuia din politica de la București, Băsescu este şi va fi un jucător abil pe scena politică de la Chișinău, care nu ar fi avut prea mari probleme să intre în Parlamentul, controlat abil de Plahotniuc și politicienii subordonaţi Kremlinului.

Ori Rusia nu cred că este mulțumită cu un Băsescu jucător activ peste Prut, în contextul în care ținta Kremlinului rămâne Republica Moldova, ca stat tampon între UE-NATO şi respectiv Uniunea Euro-Asiatică.

„Decizia Judecătoriei Botanica de a respinge solicitarea de anulare a decretului prin care Igor Dodon i-a retras cetățenia președintelui Traian Băsescu nu este definitivă și ea dovedește că, în Republica Moldova, injustiția creează adevărate anomalii. Președintele Traian Băsescu, peste câteva luni sau peste un timp oarecare, își va recupera, cu siguranță, cetățenia Republicii Moldova. Unirea unui neam nu a stat și nu va sta niciodată în decretele semnate de slugile Moscovei. Unirea este dreptul nostru și ea depinde doar de noi, românii basarabeni, nu de Igor Dodon”, a scris, luni seara,  preşedintele PUN, Anatol Șalaru, pe Facebook.

Pentru moment din această ecuație câștigă Igor Dodon, întrucât are muniție pentru a-și alimenta fidelii din PSRM și electoratul pro-rus până la o soluționarea apelului depus de Traian Băsescu, iar Vladimir Plahotniuc are timpul necesar să-și regândească strategia electorală din toamnă, în contextul în care nu se va putea baza pe mari realizări ale Guvernului său, în acest an electoral.

În ceea ce privește tabăra politicienilor pro-unioniști, decizia justiției moldovene în chestiunea cetățeniei lui Traian Băsescu trebuie gândită ca un argument în construcția unei platforme în jurul PUN şi al politicienilor PMP din R. Moldova, cu Maia Sandu și Mihai Ghimpu, pentru a păstra șanse de a obține un scor bun la toamnă. Dacă se vor îmbăta cu apă rece citind sondajele măsluite de oamenii lui Plahotniuc, cu privire la creșterea bruscă a unionismului și nu vor purcede la negocieri, partidele unioniste vor pierde în fața oamenilor cu dublă comandă ai Moscovei.

„Am depus un apel nemotivat, fără a solicita mai întâi motivarea. Acum instanța de fond trebuie să motiveze hotărârea, să ne expedieze nouă hotărârea motivată și să transmită dosarul mai departe la Curtea de Apel Chișinău. Cetățenia a fost retrasă printr-un decret arbitar. Legea Republicii Moldova  cu privire la cetățenie, dar și regulamentul cu privire la procedura de dobândire și pierdere a cetățeniei aprobat de Guvern, prevede că cetățenia poate fi retrasă doar la propunerea unui organ abilitat: Ministerul de Externe, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne și Agenția Servicii Publice. Domnul Dodon a retras cetățenia domnului Băsescu fără a avea vreo propunere din partea autorităților respective”, a declarat la Radio Chișinău, avocatul lui Traian Băsescu, Anatol Bivol.

În timp ce președintele Traian Băsescu s-a abținut în a face comentarii pe baza acestei decizii, Dodon prin reprezentantul său, Maxim Lebedinschi, susține că decizia de a-i retrage cetățenia lui Traian Băsescu nu ar fi una politică și că ar fi argumentată prin faptul că fostul președinte român ar fi ascuns date referitoare la punerea sa sub urmărire penală la Bucureşti.

Nu știu dacă Plahotniuc va ajunge la o înțelegere cu Traian Băsescu în privința jocului electoral din toamnă, însă chiar și fără cetățenie, fostul președinte al României va juca până în ultima zi a campaniei electorale.

Eu n-o să vin să comentez decizia judecătorului, până la urmă asta este justiția, iei decizia așa cum este și mergi mai departe. Iar eu am decis să fac apel la această decizie pe care o consider nedreaptă în argumentația pe care a avut-o Președinția. În principiu, dacă mă uit la prietenia partidelor politice tradiționale din Republica Moldova cred că va dura până după alegeri, dar asta nu mă împiedică să susțin PUN. Ei se tem să nu candidez, o simt și mi s-a și transmis într-un fel sau altul”, a declarat Traian Băsescu, într-un interviu acordat, luni, portalului moldnova.eu.

Mai puteţi citi şi: Tel Drum şi-a cerut insolvenţa

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.