Bătălia de la Tal Afar, un ultim test pentru armata irakiană

-


După eliberarea oraşului Mosul, oficialii armatei irakiene sprijiniţi de forţele speciale americane au declanşat o vastă operaţiune de eliberare a teritoriilor ocupate în urmă cu trei ani de luptătorii statului islamic din estul Irakului. Sub deviza „predarea sau moartea”, soldaţii irakieni luptă pentru eliberarea districtului strategic de la Tal Afar, după marea  victorie din 27 august de la Mosul.

Armata irakiană  este pe punctul de a obţine o victorie importantă în economia războiului anti ISIS în districtul Tal Afar în timp ce operaţiunile militare au intrat în stadiul final în jurul oraşului al –Ayadiya unde s-au refugiat luptătorii SIL.

„Porțile iadului” este ceea ce colonelul irakian Kareem al-Lami numește lupta  pe care trupele irakiene o desfăşoară în apropiere de Tal Afar, potrivit Reuters. În momentul de faţă, forţele irakiene sprijinite de SUA sunt pe punctul de a elibera orăşelul al –Ayadiya la câţiva kilometri de Tal Afar unde luptătorii SIL încă mai continuă să reziste. „Sursele  noastre arată că cei mai răi luptători Daesh [ISIS] au fugit din Tal Afar lui al-Ayadiya.Ne confruntăm cu luptători grei care nu au nimic de pierdut și sunt gata să moară”,a declarat un înalt oficial militar irakian, citat de RT.com.

Cel puțin 200 de militanți au fost găsiți în timpul verificărilor de securitate a circa  2 000 de refugiați din zonă potrivit rapoartelor oferite de către soldaţii kurzi din cadrul Peshmerga . Forțele kurde au ucis  130 de militanți SIL pe drumul spre Siria de la Tal Afar în luptele grele desfăşurate miercuri noapte în timp ce numeroase capcane cu explozibili au rămas ascunse printre ruinele din oraş. În acest sens, oficiali ai armatei irakiene au declarat pentru jurnaliştii de la Reuters că au găsit foarte multe capcane cu explozibili printre ruinele de la periferia  orăşelului al –Ayadiya. Potrivit unor surse militare irakiene citate de RT.com, soldaţii irakieni găsesc bombe şi capcane în cele mai neaşteptate locuri din teatrul de operaţii. „Unul dintre ofițerii noștri a intrat într-o casă și s-a așezat pe o canapea. A explodat împreună cu jumătate din casă. Un alt exemplu: în comutatoarele de lumină au fost găsiţi  explozivi. Dacă activați lumina, aceasta explodează. Au fost bombe în frigidere şi-n mânerele ușilor.

Unele case pline cu explozivi vor trebui distruse, în timp ce militarii vor face tot posibilul pentru a șterge zona. Între timp, mai multe case au fost deja reduse la moloz și nu există civili în suburbiile orașului”, a declarat un înalt oficial militar irakian jurnaliştilor de la Reuters. La începutul bătăliei pentru Tal Afar, aproximativ 40 000 de civili au rămas blocați în oraș și în zonele învecinate, potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC). De asemenea,  coaliția condusă de SUA a estimat că între 20.000 și 50.000 de civili au rămas în  jurul oraşului Tal Afar. „Fiind folosiţi drept  scuturi umane de către  ISIS, civilii riscă să fie uciși în orice moment”, a declarat corepondentul RT din zonă, Murad Gazdiev. Situaţia civililor din Tal Afar a fost evidenţiată de către ONU. „Civilii irakieni sunt folosiţi drept scuturi umane şi încercările acestora de a fugi se soldează cu execuţii sumare”, a declarat Andrej Mahecic, purtător de cuvânt al Oficiului  Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Citeşti şi:

Tudose Flinstone, premier în epoca de piatră


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.