Bătălia dintre Birchall și Savonea continuă. Miza: instalarea Adinei Florea la șefia SIIJ

-


Ministrul Justiției, Ana Birchall i-a transmis o scrisoare președintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, îi care îi reproșează acesteia maniera netransparentă în care a convocat plenul Consiliului de marți, solicitând explicații pentru „urgența” ședinței, scrie Mediafax.

 

În acest context, Daniela-Ioana Stăncioi, purtătorul de cuvânt al CSM, susține că nu există prevederi legale privind obligativitatea președintelui CSM de consultare a membrilor în  legătură cu data de convocare a ședințelor, aceasta fiind doar o cutumă. 

”Nicio dispoziție legală sau regulamentară nu impune președintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării ședințelor de plen. Cutumiar, de-a lungul timpului, implementând cooperarea loială între președinte și membrii aleși, aceștia au fost consultați în măsura în care a fost posibil și s-au aflat în activitate, cu privire la data propusă pentru convocarea ședinței de plen. Nici în mandatele anterioare ale Consilliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către președinte în vederea convocării ședințelor de plen sau secții”, a afirmat Daniela-Ioana Stăncioi.

De asemenea, aceasta a mai spus că președintelui CSM îi incumbă comunicarea ordinii de zi cu trei zile înainte, condiție respectată în cazul ședinței programate pentru 8 octombrie. La rândul său, ministrul  Justiției, Ana Birchall a criticat, într-o scrisoare modul în care Lia Savonea, a convocat ședința plenului din data de 8 octombrie. Miza acesteia o reprezintă instalarea Adinei Florea la conducerea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

O absență a lui Birchall de la plenul CSM ar însemna un vot negativ în minus în procedura instalării Adinei Florea la șefia Secției pentru anchetarea magistraților, întrucât până acum, Birchall s-a opus de fiecare dată.

„Este inadmisibil și de condamnat maniera în care continuați să convocați plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deși de peste 2 săptămâni nu a mai fost convocat Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dumneavoastră înțelegeți să îl convocați într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă între care este totuși urgența. În consecință, vă rog să-mi comunicați motivele pentru care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a mai fost convocat din data de 17 septembrie 2019, respectiv de peste 2 săptămâni”, sublinia Ana Birchall, în scrisoare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marți, pe ordinea de zi, printre altele, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Este pentru a șasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.

Citește și:

 Iohannis, mesaj către PNL și români: ”Îmi doresc foarte mult ca moţiunea de cenzură să treacă şi acest guvern eşuat să pice”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.