BNR păstrează ţinta de inflaţie la 4,2%

-


BNR a păstrat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2019, şi estimează o inflaţie de 3,4 pentru finalul anului viitor, a anunţat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. De asemenea,
BNR estima în mai 2019 o inflaţie de de 3,3% pentru decembrie 2020.

 

Astfel, rata anuală a inflaţiei se va menţine în afara intervalului ţintei centrale şi pe parcursul semestrului II din 2019, sub impactul şocurilor nefavorabile din prima parte a anului curent. De asemenea, se va plasa pe o traiectorie relativ stabilă, în jumătatea superioară a intervalului ţintei, sub incidenţa epuizării efectelor şocurilor de ofertă din 2019, concomitent cu perspectiva presiunilor inflaţioniste la nivelul inflaţiei de bază.

Potrivit guvernatorului BNR, inflaţia de bază a accelerat şi determină în continuare condiţii tensionate pe piaţa muncii.

„Există această problemă, anume că inflaţia de bază a accelerat. Preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces şi există o presiune şi din cauza costurilor salariale. Activitatea economică s-a intensificat în mod surprinzator. Există condiţii tensionate pe piaţa muncii”, a spus guvernatorul.

De asemenea, Isărescu a mai spus că tot consumul final este componenta care trage în sus activitatea economică. In plus, acesta consideră că inflaţia va fi ţinută sub control pe termen mediu.

„Inflaţia va fi ţinută sub control pe termen mediu, chiar dacă urmează doi ani electorali”, a spus Mugur Isărescu.

În acest context, guvernatorul BNR a mai spus că creditarea populaţiei şi-a temperat creşterea, pe fondul măsurilor macroprudenţiale recente, dar creditele acordate societăţilor nefinanciare şi-au păstrat traiectoria ascendentă.

 

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.