Boris Johnson, aproape de o dictatură politică

-


Nu mai este mult până la sfârșitul lui octombrie, când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Timpul fiind puțin, spiritele s-au încins, iar bătălia politică a ajuns la paroxism.

Astfel, după un șir de contre în privinta alegerilor anticipate propuse de premierul Marii Britanii, Camera Comunelor şi Camera Lorzilor au votat în favoarea legii care îi cere lui Boris Johnson să meargă la Bruxelles pentru a-i ruga pe liderii europeni să acorde o nouă prelugire de trei luni (până pe 31 ianuarie) pentru momentul eventualei ieşiri a Londrei din Uniunea Europeană.

De remarcat că parlamentarii englezi au evitat alegerile parlamentare, probabil și din nesiguranța lor asupra votului cetățenilor. La urma urmei, britanicii, oameni orgolioși, se vor fi săturat ca întreaga planetă să râdă de nehotărarea politicienilor lor, iar în cazul unui vot, ar alege Brexit cât mai degrabă, fără alte amânări, votând astfel masiv pentru partidul lui Boris.

Una peste alta, legea a primit consimţământul regal, deoarece regina este obligată să accepte decizia Parlamentului. Fără îndoială că bătrâna regină a făcut acest lucru bombănind, fiind deja cunoscută ca o susținătoare fermă a terminării bâlciului numit „Brexit”, fapt ce a și convins-o recent să aprobe propunerea lui Boris Johnson pentru suspendarea Parlamentului.

Boris Johnson pare deci obligat să urmeze decizia Parlamentului şi să se ducă la Bruxelles. Dacă va face acest lucru, va face ceea ce trebuie să facă un prim-ministru al unei țări democratice care dă lecții despre democrație altor state. Dacă nu, comportamentul acestuia va putea fi pur și simplu definit drept dictatorial.

La urma urmei, Boris Johnson este prim-ministul care a spus, nu mai departe de acum câteva zile, că „prefer să fiu mort în fundulul unui şanţ decât să cer o prelungire a termenului pentru Brexit“. Să tratăm zicerile lui Boris drept un angajament personal, dar și politic?

Ceea ce ne spune democrația britanică este că în cazul în care primul ministru are iniţiative ce au fost respinse în mod succesiv de Parlament, acesta ar trebui să se simtă obligat din punct de vedere al onoarei să demisioneze. Astfel a procedat Theresa May.

Dar ce anume va face Boris Johnson?

Ei bine, Boris Johnson a declarat ferm că nu va demisiona. Iar celor care îl pot acuza de lipsă de onoare le poate pur și simplu replica faptul că Marea Britanie nu trebuie pusă în postura de a avea succesiv doi prim-miniștrii ce au plecat din funcție demisionând.

Și multe altele. Cum ar fi replicile pe care un consilier al lui Boris Johnson le transmite jurnaliștilor: „Voi, băieți, ar trebui să ieșiți din Londra și să mergeți să stați de vorbă cu oamenii care nu sunt bogații din tabăra pro-UE”. Și s-ar putea că acesta să aibă dreptate.

Pentru că putem discuta aici despre uzuala confuzie a capitalei unei țări tocmai cu acea țară. Nu puțini sunt, de exemplu, cei ce cred că România se reduce la București sau, în cel mai bun caz, și la Cluj plus alte câteva două-trei mari orașe. Aceștia sunt pur și simplu dintre aceia care au pierdut orice contact cu realitatea. Sunt dintre aceia ce nu cunosc că la nici 40 de kilometri de București, dacă o iei pe orice drum comunal încă vreo zece km, dispar brusc bancomatele, semnalul 4G, magazinele generale, policlinicile, ba chiar și poliția și farmaciile.

Păstrând desigur proporțiile, Marea Britanie majoritară, cea care se află dincolo de Londra, Manchester, Birmingham sau Glasgow, este o țară al cărei conservatorism arhicunoscut a fost puternic afectat în ultimii ani de diferitele decizii ale Uniunii Europene și fără îndoială că este hotărâtă să voteze în orice moment pentru Brexit. Iar alegerea oamenilor simpli din Marea Britanie este pur și simplu mai puțin vizibilă pentru că, spre diferență de locuitorii Londrei, aceștia nu au în ce piețe să se strângă cu miile ca să protesteze.

Revenind la decizia pe care trebuie să o ia Boris Johnson, este evident că nu se va duce la Bruxelles și că va intra în conflict cu Parlamentul. Problema care se pune acum este dacă acest conflict se va amplifica și cu un posibil acord al lui Boris cu și mai scandalosul Nigel Farage şi partidul său. Farage semnalizează deja oficial că este dispus să semneze cu Boris un pact de neagresiune, această alianța fiind de altfel și pe placul președintelui SUA, Donald Trump.

Orice s-ar întâmpla, Boris Johnson este o nucă infinit mai greu de spart decât Theresa May și, cel mai probabil, la limita a ceea ce am putea numi fie dictatură, fie nebunie politică, își va duce până la capăt pomisiunea numită Brexit.

Citește și:

VIDEO. 11 Septembrie 2001. 18 ani de la atentatele teroriste care au schimbat destinul lumii democratice

Apelul ambasadorului României la Londra privind înscrierea românilor din străinătate pentru votul din noiembrie

Johnson nu va cere o nouă amânare a Brexit-ului, după ce a fost învins de Parlament

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.