Boris Johnson schimbă strategia pentru Brexit. Summitul de la Bruxelles, crucial?

-


Premierul britanic Boris Johnson va cere parlamentului să susţină orice fel de acord privind Brexitul pe care va reuşi să-l obţină din partea Uniunii Europene, scrie sâmbătă publicaţia britanică The Times.

 

Premierul britanic va introduce sâmbătă o moţiune care ar urma să fie supusă la vot de parlamentari şi în care le va cere acestora să sprijine orice înţelegere pe care acesta va reuşi să o obţină din partea Uniunii Europene, la summitul din 17-18 octombrie, alături de termenii legii Benn, care îl obligă să încerce să obţină o nouă amânare a Brexitului în lipsa unui acord.

Uniunea Europeană a acceptat vineri să înceapă negocieri intense cu Regatul Unit pentru a încerca să depăşească blocajul cu privire la Brexit.

„UE şi Marea Britanie au convenit să intensifice discuţiile în zilele următoare”, a anunţat Comisia Europeană, după ce negociatorul şef pentru Brexit al UE a informat statele membre despre convorbirile cu omologul său britanic.

Săptămâna viitoare, liderii UE se vor întâlni în cadrul unui summit la Bruxelles, în cadrul căruia ambele părţi speră că se va putea finaliza un acord. În acest sens, premierul britanic Boris Johnson a insistat că Brexit-ul se va produce pe 31 octombrie, indiferent ce-ar fi, în pofida faptului că este obligat legal să solicite o amânare dacă nu a obţinut un nou acord până sâmbăta viitoare.

Totuşi, surse diplomatice au temperat aşteptările, vineri, observând că rămân multe incertitudini şi este nevoie de multă muncă pentru a acoperi distanţa dintre cererile Londrei şi liniile roşii ale UE.

Joi, Johnson s-a întâlnit cu omologul său irlandez Leo Varadkar pentru a discuta moduri de rezolvare a problemei spinoase a frontierei irlandeze, după ce Londra a prezentat noi propuneri pentru înlocuirea aşa-numitei clauze de „backstop” din prezentul proiect de acord.

După întâlnire, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că a primit „semnale promiţătoare” de la Varadkar, adăugând că „până şi cea mai mică şansă” de acord trebuie valorificată.

El a precizat totuşi că Regatul Unit încă nu a avansat o propunere „pe care să se poată lucra, realistă”.

Dar Londra a arătat acum suficientă mişcare în mai multe zone cheie de preocupare pentru UE pentru ca negocierile să înceapă, a declarat vineri o sursă diplomatică sub protecţia anonimatului. Anterior, Barnier a avut convorbiri cu ministrul britanic pentru Brexit Stephen Barclay.

UE va evalua luni progresul înregistrat, a mai precizat Comisia Europeană.

Citeşte şi:

BREXIT. Mesajul lui Tusk pentru Johnson: „Timpul s-a scurs”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.