Brexit a devenit certitudine! UE (și România) de după

-


Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord pentru Brexit, a anunțat ieri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Acolo unde există voință, există o înțelegere – avem una! Este un acord echitabil și echilibrat pentru UE și Marea Britanie și atestă angajamentul nostru de a găsi soluții. Recomand Consiliului Uniunii Europene să susțină această înțelegere”, a scris pe Twitter Jean-Claude Juncker.

La rândul său, și premierul britanic Boris Johnson a postat un mesaj pe Twitter prin care anunța încheierea acordului: „Avem un acord nou, prin care preluăm controlul – acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru”.

Nu cu mult timp înainte, în „Discursul Reginei”, Elisabeta a II-a a declarat cât se poate de clar în Camera Lorzilor: „Prioritatea guvernului meu a fost întotdeauna să asigure ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie. Guvernul meu intenţionează să obţină un nou parteneriat cu Uniunea Europeană, bazat pe comerţul liber şi cooperare”.

Așadar, este cât se poate de clar că vom avea un Brexit. Iar în privința acestui fapt, România trebuie să-și pună două întrebări:

  • Prima, cum de nu a fost avertizată încă de timpuriu de acest fapt.
  • A doua, ce efecte va avea Brexitul asupra ei.

Pentru a răspunde la prima întrebare este suficient să navigăm pe internet și să observăm că până foarte aproape de zilele noastre, numeroase persoane care au avut sau au funcții de decizie pe diferite paliere au avut și certitudinea că Marea Britanie nu va ieși din UE. Vorbim aici despre profesori universitari la facultăți de științe politice, ambasadori, secretari de stat, miniștri și chiar un fost șef de stat. Toți aceștia s-au înșelat.

Desigur, partea frumoasă a problematicii de politică externă este reprezentată și de faptul că este mai întotdeauna dificil să emiți o prognoză exactă, având în vedere multitudinea de factori implicați într-un caz anume. Cine s-ar fi gândit, de exemplu, în 1913 că peste numai un an vom avea un război mondial? Sau cine s-ar fi gândit în anii 80 că în mai puțin de un deceniu Uniunea Sovietică se va destrăma? Trecutul istoric te obligă deci în primul rând să nu ai certitudini. În definitiv, se poate întâmpla orice.

Problema este însă că majoritatea politicienilor și diplomaților români au certitudini. Ei sunt șefi, știu tot despre toate. Iar în privința corpului diplomatic, lucrurile se prezintă și mai mizerabil: este suficient să citim știrea de ieri conform căreia deputata PSD Andreea Cosma – condamnată la 4 ani de închisoare în primă instanţă – ar putea fi propusă pentru postul de consul general la Salonic, ca să îți dai seama că Ministerul de Externe al României este o cloacă în care nu s-a făcut curățenie din 1989 încoace, ba dimpotrivă, și mai multă mizerie.

Problema însă are și un substrat care ar cere o discuție aparte: oamenii cu putere de decizie din România sunt conectați permanent la fluxuri de informații, fapt care reprezintă de altfel o normalitate, având în vedere statutul lor social. Cum se întâmplă însă că acești indivizi sunt atât de neinformaţi? Pur și simplu, mentalitatea lor bruiază orice ingerenţă din exterior sau avem de-a face cu ceva mai profund decât atât? Având în vedere că după ceea ce s-a întâmplat la Chișinău în această vară, politica de vârf a României este pentru a două oară prinsă nepregătită în fața istoriei, ar trebui făcută o analiză serioasă în acest sens. Desigur însă că acest lucru nu se va întâmpla…

Acestea fiind zise, să trecem la chestiunea efectelor Brexitului asupra României:

  • La prima vedere, problema românilor prezenți în Marea Britanie pare cea mai apăsătoare.
  • După ea urmează economia: exporturile României către Marea Britanie se vor reduce cu 43% şi importurile din Regatul Unic în România vor scădea cu 23%. De asemenea, vor scădea exporturile României de produse către țări care folosesc aceste produse ca materie primă sau subansamble pentru alte produse, pe care le vând de acum înainte în Marea Britanie din ce în ce mai puțin.
  • Toate aceste chestiuni însă sunt irelevante în fața consecințelor pe termen lung ale Brexitului. Pentru că Marea Britanie, un vechi și ambițios jucător în economia mondială, nu se va mulțumi să rămână izolată pe propria-i insulă. Acest lucru a fost sesizat foarte bine de către Angela Merkel acum câteva zile, când a afirmat: „Marea Britanie se va transforma într-un nou concurent în faţa porţilor Europei. Uniunea Europeană se va confrunta şi mai mult cu provocarea de a fi competitivă şi de a-şi asuma responsabilitatea geopolitică”. Cu singuranță că Marea Britanie va încerca să facă ceea ce știe ea mai bine, adică să dividă Europa, având pentru aceasta și sprijinul viitorului său partener economic, SUA, acestea din urmă fiind interesate ca partea de est a Uniunii Europene să se transforme într-o barieră care să îngrădească deopotrivă, atât Germania, cât și Rusia. Cât de bine va fi României în această nouă structură care se naște azi încet, sub ochii noștri, rămâne de văzut…

 

Citește și:

Romsilva a publicat „cifrele morţii” din ultimii 5 ani. Mafia lemnului, spaima pădurarilor din România

UPDATE. Fosta şefă a Tarom se va prezenta luni la DNA. „O să declar sub jurământ tot ce am susţinut public”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.