BREXIT. Mesajul lui Tusk pentru Johnson: „Timpul s-a scurs”

-


Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri, la Nicosia, că cea mai recentă rundă de negocieri cu privire la Brexit nu a adus nicio garanţie a succesului, iar timpul „practic s-a scurs”.  De asemenea, acesta a mai spus că cea mai mică şansă trebuie folosită pentru a se încerca obţinerea unui acord până la 31 octombrie.

 

„Am primit semnale promiţătoare de la prim-ministru irlandez (Leo Varadkar) că un acord este încă posibil. Discuţii tehnice au loc la Bruxelles chiar în timp ce vorbim. Desigur, nu există garanţia succesului şi timpul s-a scurs, practic. Dar chiar şi cea mai mică şansă trebuie folosită”, a declarat Donald Tusk.

De asemenea, acesta a mai spus că i-a spus anterior prim-ministrului britanic Boris Johnson că, dacă din partea Londrei nu va veni până vineri, 11 octombrie, o soluţie fezabilă, va anunţa în această zi că un acord este imposibil la Summitul UE de pe 17-18 octombrie.

La rândul său, premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, joi, că un acord pentru Brexit este posibil până la 31 octombrie, după ceea ce a caracterizat drept foarte pozitivă o întâlnire avută cu omologul său britanic Boris Johnson, relatează Reuters.

„Am avut o întâlnire foarte bună cu prim-ministrul… foarte pozitivă şi foarte promiţătoare. Văd o cale către o înţelegere în următoarele săptămâni”, a declarat Varadkar, după întrevederea care a avut loc la Liverpool.

Tot joi, cancelarul german Angela Merkel a declarat, în cadrul unei conferinţe găzduite de puternicul sindicat IG Metall la Nurnberg, că toate cele 27 de state care vor rămâne în UE vor lupta până în ultima zi pentru a se asigura că Regatul Unit nu iese din blocul comunitar fără acord.

În schimb, Marea Britanie va deporta cetățenii UE care nu au aplicat la timp pentru a primi statut de ședere în Regatul Unit după Brexit, a declarat Brandon Lewis, adjunct al ministrului britanic de Interne, citat de postul BBC News.

Acesta a explicat că persoanele în această situație vor fi deportate chiar dacă îndeplinesc toate criteriile pentru a primi un permis de ședere. În acest sens, Ministerul de Interne de la Londra a transmis că 1,8 milioane de europeni s-au înregistrat deja în Sistemul de înregistrare a cetățenilor din Uniunea Europeană în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit.

Termenul maxim pentru a aplica este 31 decembrie 2020, în cazul unui Brexit fără acord, și 30 iunie 2021, în cazul unui Brexit cu acord.

Citeşte şi:

Turcia a înregistrat primele pierderi în operaţiunea militară din Siria

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.