Brexit-ul, încotro? Barnier face eforturi pentru un acord cu Londra

-


Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a afirmat marţi seară că „eforturile continuă” pentru găsirea unui acord cu Londra legat de Brexit, după o întâlnire cu ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, scrie AFP.

„Eforturile continuă pentru a găsi un acord cu Regatul Unit”, a scris Michel Barnier pe Twitter după „o bună întâlnire între prieteni” cu şeful diplomaţiei irlandeze, a cărui ţară se află în prima linie în cazul unui „no deal”.

În schimb, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a avertizat marţi pe premierul britanic Boris Johnson că un acord asupra Brexit-ului se anunţă ”extrem de improbabil” în lipsa unor noi propuneri din partea Londrei cu privire la Irlanda, a afirmat o sursă a AFP din Downing Street (cancelaria prim-ministrului Regatului Unit).

Convorbirea telefonică între cei doi lideri a avut loc în timp ce la Bruxelles se desfăşoară negocieri dificile pe marginea unui proiect prezentat miercurea trecută de Johnson, pentru a evita un Brexit fără acord la 31 octombrie.

Dat fiind conţinutul acestei convorbiri, un acord este „practic imposibil” pentru premierul britanic. Astfel, contactat de AFP, biroul de presă al executivului german a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la conţinutul conversaţiei.

Potrivit unei surse europene de la Bruxelles, „nimic nu a avansat” în timpul negocierilor de luni, iar modificările aduse de Londra „nu schimbă mare lucru”.

Ca atare, proiectul Londrei „nu este încă suficient pentru a convinge” Bruxellesul şi „cu acest ritm este greu de crezut că el ar putea fi gata pentru Consiliul European” din 17-18 octombrie, a subliniat o altă sursă.

Instalat în funcţia de premier la sfârşitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE „orice ar fi” până la 31 octombrie, după două amânări precedente, în pofida unei legi care îl constrânge să ceară o amânare în cazul în care nu se ajunge la niciun acord până în 19 octombrie, imediat după un summit european prezentat ca fiind cel al ultimei şanse.

În Regatul Unit se fac auzite tot felul de speculaţii cu privire la intenţia premierului Johnson de a eluda textul acestei legi – pe care el s-a angajat cu toate acestea să o respecte – profitând de o eventuală breşă sau cerându-i unui alt stat membru să facă uz de dreptul de veto pentru a împiedica o nouă amânare.

Citește și:

Un nou eșec marca PSD! SURSE Digi 24: Dan Nica, respins de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.