UPDATE. Rovana Plumb, propusă pentru postul de comisar la Transporturi

-


UPDATE 13.27: Rovana Plumb a fost propusă marți de președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru postul de comisar european pentru Transporturi. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă la sediul Comisiei Europene.

 

Rovana Plumb, propunerea PSD pentru funcţia de comisar european în echipa lui Ursulaei von der Leyen, s-ar putea dovedi una problematică pentru imaginea României, din cauza problemele sale cu justiţia în dosarul Belina, când plenul de la Bucureşti a făcut zid în jurul său şi a scăpat astfel de începerea urmăririi penale.

 

Cel mai probabil Rovana Plumb va fi obligată să dea explicaţii în cadrul audierilor din cadrul Comisiei în legătură cu dosarul Belina. În schimb, premierul Viorica Dăncilă le-a cerut social-democraţilor să susţină candidatura acesteia, precizând faptul că România este interesată de următoarele portofolii: Transport, Energie şi Mediu.

Pe 22 septembrie 2017, DNA a anunțat începerea urmăririi penale a vicepremierului de atunci, Sevil Shhaideh, o apropiată a lui Liviu Dragnea, pentru abuz în serviciu pentru fapte comise în perioada în care era sercretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Atunci, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi implicit în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, mai apoi să fie închiriate ilegal unei firme private.

De asemenea, DNA a sesizat Camera Deputaţilor pentru avizarea urmăririi penale a Rovanei Plumb, fost ministru al Mediului la data faptelor, în același dosar.  Pe 17 octombrie 2017, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA-ului, iar Rovana Plumb a răsuflat uşurată, după ce a scăpat de urmărirea penală.

În urma acestui favor primit din partea aleşilor coaliţiei PSD-ALDE, Plumb s-a asociat tot mai mult cu directivele şi dogma ultra naţionalist- putinistă a lui Liviu Dragnea şi a condus lista PSD pentru alegerile europarlamenatare din 26 mai. Deşi scorul a fost catastrofal pentru PSD şi Liviu Dragnea (condamnat definitiv de ÎCCJ în dosarul angajărilor fictive de la DAGSP Teleorman, 26 mai), Rovana Plumb a reuşit să acceadă din nou în plenul comunitar şi să obţină o funcţie de vicepreşedinte în cadrul PES.

Un alt argument în favoarea Rovanei Plumb în cadrul PSD l-a reprezentat şi contribuţia în cuantum de 800.000 lei pentru campania PSD în alegerile europarlamentare, scria newsweek, citând un document emis de AEP. De asemenea, donația către PSD se regăsește și în declarația de avere a Rovanei Plumb publicată în vara anului 2019, fostul ministru susținând că a împrumutat cei 800.000 de lei.

O altă problemă pentru imaginea Rovanei Plumb l-a constituit scandalul din 2012 în legătură cu studiile absolvite, în momentul când fusese numită la şefia Ministerului Mediului. Atunci, apăruse o diplomă în  „Management strategic”  la George Washington University, când în fapt era un certificat pentru absolvirea unui program educaţional şi nu reprezenta un masterat.

În perioada 2001 – 2004, Rovana Plumb a fost preşedinta Protecţiei Consumatorului, cu rang de secretar de stat, în Executivul condus de Adrian Năstase. De asemenea, a fost şi trezorierul campaniei pentru prezidenţiale din 2004 a lui Năstase.  Deşi presa a scris că-n 2006 că aceasta ar fi fost audiată în dosarul deschis de DNA lui Adrian Năstase pentru finanţarea campaniei, şi-a continuat cariera politică la vârful PSD-ului.

În mai 2012, Ponta i-a oferit funcţia de ministru al Mediului, iar din această postură Plumb a stârnit un nou scandal, după ce în 2013 a propus un proiect de lege privind demararea proiectului de exploatare a aurului, cu cianură la Roşia Montană.

După eşecul lui Victor Ponta în alegerile prezidenţiale din 2014, Plumb a reuşit în martie 2015 se devină preşedintele CN al PSD, iar astăzi se află la un singur pas să devină comisar european, funcţie pentru care a fost propusă de Viorica Dăncilă.

Citeşte şi:

Rovana Plumb, acceptată de Ursula von der Leyen pentru funcția de comisar european din partea României

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.