Apel către posesorii de incineratoare

-


Spre sfârșitul primei părți a secolului XIX, Eugène Sue publică cele zece volume ale Misterelor Parisului, fapt ce transformă romanul dintr-un accesoriu al elitelor, într-un deliciu al întregului popor, scriitorul având inteligența de a-l publica mai înainte sub formă de foileton, într-o gazeta accesibilă oricui.

Putem considera că de atunci până azi a trecut vreme suficientă pentru ca cineva să se apuce într-un final de o replică neaoșă a romanului respectiv. Că au și Bucureștii – slavă Domnului! – misterele lor. Și poate cel mai mare dintre acestea e chiar unul cât se poate de contemporan nouă: misterul poluării nocturne a orașului!

În acest articol voi porni însă de la cap la coadă. Adică de la o posibilă rezolvare rapidă a acestei enigme. Pentru că este de fapt simplu: în armata României există câteva batalioane pentru apărare CBRN (Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear), cu personal și tehnică specializată. Este suficient ca în momentul în care senzorii detectează o deteriorare a calității aerului de deasupra Bucureștilor, una din zecile de autoturisme specializate ale armatei să înceapă să circule pe șoseaua de centură a Capitalei și să se oprească în locul unde se observă creșterea poluării, urmând ca mai apoi să cerceteze zona în detaliu, până ajunge la sursă.

Și gata: misterul poluării se va rezolva într-o singură noapte!

Problema este însă dacă se vrea cu adevărat acest lucru. Și cum se pare că nu se prea vrea, și mulți factori de decizie vin cu tot soiul de explicații controversate, ba mai și dau vina pe alții, experiența ultimelor decenii trăite în această țară ne urlă în creieri, că în situațiile de acest tip este evident vorba de bani. De foarte, foarte mulți bani. Pentru că altfel nu se explică de ce o persoană publică, că e vorba de primar de sector, primar general, director la mediu, ba și alte funcții mai măricele, se expune în așa hal oprobiului public timp atât de îndelungat.

Trebuie el să primească ceva în schimb! Ceva foarte valoros, pentru că da, mai ales în partea de nord-vest a Bucureștiului, sute de mii de oameni nu sunt revoltați, ci mânioși de-a binelea, mai ales în zilele în care aerul este irespirabil, dar totuși îl respiră copiii lor.

În principiu, în vremuri normale, acestea sunt tocmai situațiile visate de un om politic care dorește să aibă, ca orice om politic, și mai multă putere: îl vedem așadar pe politician cum vine, se chinuie, protestează, țipă, urlă, face greva foamei lângă problemă, o mușcă de jugulară, doar-doar să vadă sutele de mii de indivizi că există cineva căruia îi pasă de ei și deci, merită votat.

Ori până când firma privată Airly nu și-a instalat relativ recent în București proprii ei senzori independenți de monitorizare a aerului, senzori ce pot fi accesați de pe o simplă aplicație de telefon, toți politicienii României au tăcut (ani de zile!) sau doar au bătut vagi apropo-uri de manual balcanic de PR. Să conteze oare pentru un politician atât de puțin voturile a sute de mii de români? Sau este vorba despre un preț ce este suficient pentru ca oricine să nu-și mai facă griji despre viitorul său, inclusiv despre cel politic?

Rămânând în această zonă, se cuvine să facem o mică paranteză. În fapt, oamenii generalizează statutul gunoierului de rând, pereceput ca un slujbaș mărunt, cu un salariu modest (,,învață, că altfel ajungi gunoier!’’ – auzeam cu toții când eram copii), imprimând cumva această imagine asupra întregii afaceri. Or, nu este deloc așa: patronii marilor firme de salubritate au averi de zeci de milioane de euro, ,,amănunt’’ ce tehnic le dă posibilitatea să influențeze diferite partide politice. Cum?

Păi având în vedere că trăim într-o Românie despre care știm cum funcționează, este atât de greu de imaginat că un primar dintr-un oraș mare (adică acolo unde este mai mult gunoi de strâns) este ,,cointeresat’’ sa semneze cu firma care trebuie un contract pentru servicii de salubrizare? Și ce ne facem că, după cum știm, primarii marilor orașe sunt și persoane cu un cuvânt greu de spus în vârful oricărui partid politic din România?

Având în vedere toate acestea, este greu de crezut că misterul poluării Bucureștilor ne va fi revelat într-un viitor apropiat. Ori noi avem nevoie de oprirea poluării acum. Pentru că, în acest context deosebit de periculos, al pandemiei de COVID-19 care afectează căile respiratorii ale oamenilor, arderea deșeurilor nu poate fi decât un factor agravant.

Așadar, stimați posesori de incineratoare de la marginea Bucureștilor: măcar în următoarele săptămâni vitale pentru întregul popor, opriți-vă din numărat banii!

 

Citește și:

Iohannis, un nou mesaj către români: „Să fim responsabili! Solidaritatea să fie grija noastră de zi cu zi!”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.