Călin Farcaș, tânărul care a așteptat doi ani un transplant, a murit. Sistemul sanitar a ucis un om nevinovat

-


Astă-noapte a murit Călin Farcaș, tânărul de 29 de ani care a așteptat doi ani să facă un transplant de plămâni. El reușise să strângă cei 200.000 de euro, dar spitalele din afară l-au refuzat pentru că România nu mai are un acord cu Eurotransplant.

Călin Farcaş fusese diagnosticat cu hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. În ultimii doi ani a fost dependent de un aparat de oxigen şi ţintuit într-un scaun cu rotile.

Cazul său a devenit cunoscut în luna aprilie când împreună cu familia, prietenii şi mai mulți başoveni a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

El a cerut accelelrarea procedurilor de transplant din România.

„Împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă faţă de sistemul nostru de sănătate, care, în timp, a ajuns la acest stadiu, să nu îţi mai poată acorda ajutorul de care ai nevoie. În această situaţie sunt eu acum, dar mâine poate fi oricine, acesta este crudul adevăr, deşi nu mi-aş dori ca cineva să treacă prin ce trec eu acum. Cerem două lucruri simple, garantate de Constituţia României: dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate. Eu unul am de gând să lupt până în ultima clipă“, spunea Călin, la protestul din luna aprilie.

Tânărul a încercat să se trateze în străinătate, dar cele mai multe clinici l-au refuzat pentru că România nu mai are un acord cu Eurotransplant, scrie Adevărul. El a reuşit să strângă 200.000 de euro pentru transplant, dar în lipsa acordului operaţia nu se putea face în Europa. S-a optat pentru India, dar până au fost gata toate actele a fost prea târziu.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul lui Călin Farcaş. Potrivit unui comunicat al instituţiei, în cazul acesta a fost analizată încălcarea prevederilor din Constituţie privind dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii.

În România, în acest moment, 35 de persoane care aşteaptă un transplant pulmonar.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.