Când ai intrat pe poarta facultății de jurnalism…

-


Te vedeai făcând lucruri relevante. Îți imaginai deja cum o să transmiți, video, audio sau în scris, cele mai importante lucruri direct din buza evenimentului. Fantasmai la momentul în care vei sta în fața unor personalități, pregătit să surprinzi cele mai bune răspunsuri și să pui cele mai pertinente întrebări.

Lucrurile s-au schimbat. Puțin. Nu?

Cariera de jurnalist te-a adus pe un drum de țară unde un redactor șef, ori altă formă de șef, te-a trimis să-i întrebi pe oameni cum se simt știind că apa le-a luat agoniseala. Ai putea deduce audienței că totul e tragic doar filmând zidurile căzute și nămolul din case, dar pentru un plus la secțiunea de „Dramă” ești nevoit să-ți manifești jurnalismul proptind un microfon într-o față înlăcrimată.

Nu te plânge prea mult timp. După inundație trebuie să vorbești cu o tânără violată. S-o întrebi cum a fost, cum se simte și ce își dorește pentru agresor.

Sunt și altfel de situații.

Cariera de jurnalist e posibil să te aducă în situația în care să mergi cu microfonul în mână și să cotrobăi prin chiloții vreunei vedete care-ți zâmbește tâmpă de alături. Este neapărat necesar să cunoști viața privată a personalității pe care o descoși, fiind o regulă de aur să cunoști „subiectul știrii”. E posibil să-ți placă la acest etaj al jurnalismului, fiind zona cu umor ușor, zâmbete multe și cuvinte care se scriu repede și simplu. Bine, nu e chiar un palier. Mai mult o copertină din spate.

La radio e frumos. Exceptând faptul că urăști muzica pe care o difuzezi și o lauzi ca fiind „cel mai tare hit”. Îți vine să vomiți după fiecare intervenție în care vorbești fals-fericit și cu un entuziasm similar celui pe care-l ai când auzi o piesă de la trupa preferată.

E 2019 și în unele domenii ale jurnalismului se discută intens despre politică, societate și viitorul industriei. Ești sigur pe tine că roboții nu vor avea cum să-ți fure locul de muncă. N-aș sta așa liniștit. Ce, un robot nu știe să scormonească prin izmene de vedetă? Un robot nu poate pune întrebări proaste sinistraților? Cel mult să fie atent la apă, să nu-i intre la circuit.

Altfel spus, frumoasă meseria de jurnalist. Cum să nu vrei așa ceva?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.