Când începe campania de vaccinare gratuită împotriva gripei şi cine ar trebui să se vaccineze

-


În a doua parte a lunii octombrie va începe campania gratuită de vaccinare împotriva gripei pentru sezonul epidemic 2019-2020, iar Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. De asemenea, vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, respiratorii şi cardiovasculare, copii şi bătrâni, gravide şi personalul din Sănătate.

 

La mijlocul lunii septembrie, primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns în judeţe, urmând a fi folosite pentru imunizarea personalului medical, iar celelalte doze vor fi distribuite din a doua parte a lunii octombrie.

De asemenea, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi şi vizează reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Într-o primă etapă, vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite şi celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă şi vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

„În ultimii doi ani am făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea activităţii de vaccinare. Campaniile de vaccinare şi informare «door-to door» pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creşterea numărului de copii vaccinaţi în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanţare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creşterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire”, sublinia Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul gripal achiziţionat de Ministerul Sănătăţii nu este indicat copiilor sub 3 ani

Deşi statul român trebuia să acopere vaccinul şi pentru copiii între 6 luni şi 5 ani, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dozele de vaccin achiziţionate nu se pot utiliza şi la copii sub 3 ani.

Astfel, vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătăţii, este interzis copiiilor între 6 luni şi 3 ani, deşi în Ordinul de ministru este prevăzut faptul că această categorie de grupă va fi imunizată gratuit, potrivit ştirileprotv.ro.

La licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii a câştigat producătorul care a oferit vaccinul mai ieftin, care nu acoperă planul naţional de imunizare făcut chiar de Ministerul Sănătăţii. Astfel că părinţii vor fi obligaţi să cumpere un alt vaccin din farmacii, deşi oficialii de la Sănătate au transmis că vor lua măsuri şi pentru copiii sub 3 ani.

Gripa, o afecţiune respiratorie contagioasă

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale care uneori asociate şi cu alte afecţiuni cronice poate conduce până la deces. în comparaţie cu răceala, aceasta debutează brusc, iar simptomele cresc gradual în intensitate.

La gripă, perioada de incubaţie variază între 1-4 zile. Adulţii pot infecta alte persoane încă dinainte de debutul simtomelor (cu 1 zi înainte ca simtomele să se manifeste).   De asemenea, perioada de transmitere a gripei durează  până la 5 – 7 zile de la debutul simptomelor, dar poate depăşi o săptămână în cazul anumitor persoane, în special copii mici (până în 5 ani) şi persoane cu un sistem imunitar slăbit.

Gripa se caracterizează prin stări accentuate de febră, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, dureri în gât şi rinită. În rândul copiilor, gripa este poate fi asociată cu otită medie, greaţă şi vărsături.

Cea mai bună protecţie împotriva gripei o asigură vaccinarea anuală care reduce simţitor riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului gripal. Vaccinul împotriva gripei sezoniere produce anticorpi în organism la două săptămâni după vaccinare. De aceea este recomandată vaccinarea la începutul toamnei, înainte ca sezonul de gripă să se instaleze. Anticorpii oferă protecţie împotriva virusurilor (tulpini gripale A şi B) cuprinse în vaccin.

Citeşte şi:

Spitalele regionale, o mare ţeapă a PSD? Pintea a taxat-o dur pe Creţu, deşi programul de guvernare al PSD arată altceva

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.