Când și cum le vorbim copiilor despre moarte. Sfaturile psihologilor

-


Experții recomandă părinților să fie sinceri și cât mai exacți în discuțiile despre moarte purtate cu cei mici. Evită eufemismele. Adulții folosesc eufemisme pentru ocoli subiectele incomode, însă copiii, care gândesc mot-a-mot de-a lungul unei mari perioade de timp, ar putea să nu le înțeleagă.

Atunci când un membru al familiei suferă de o afecțiune care-i pune viața în pericol, copiii încep să adreseze frecvent întrebări. Cu cât sunt mai mari, cu atât mai specifice vor fi întrebările. Ca adolescenți, aceștia ar putea fi chiar cei care conduc conversația.

Deși răspunsurile la întrebările lor pot aduce vești proaste, copiii nu le procesează așa cum fac adulții, motiv pentru care părinții s-ar putea simți răniți. Adulții înțeleg imediat ireversibilitatea morții, deci răspund cu lacrimi. Copiii, în special cei sub vârsta de 12 ani, pot să nu înțeleagă imediat caracterul permanent al morții, astfel încât este posibil să nu aibă o reacție inițială puternică la veștile rele.

Copiii se pot simți nesiguri în timpul unei conversații grele sau grave și sunt șanse să caute să se întoarcă la rutina lor cât mai curând posibil. Acest lucru poate însemna revenirea rapidă la jocul pe care îl jucau sau la emisiunea TV pe care o vizionau. Acest lucru nu înseamnă că cel mic nu a auzit sau nu a înțeles ce i-ai spus. Părinții se pot alătura copilului în această activitate pentru a fi acolo atunci când apar întrebări.

Dacă un copil are un frate sau o altă rudă apropiată pe patul de moarte, aceste sfaturi îi ajută pe părinți să gestioneze conversațiile cu el.

Copiii cu vârsta de până la doi ani percep o astfel de tragedie în familie în primul rând prin absența părinților care sunt mai des ocupați să-i ofere spijin fratelui lor bolnav. De asemenea, percep agitația și stresul rudelor.

Fă-ți timp să-ți îmbrățișezi zilnic copilul. Încearcă să-i creezi un program zilnic pe care să-l respecți alături de el.

Între trei și cinci ani, copiii nu înțeleg diferența dintre fantezie și realitate. Ei cred că moartea este temporară sau reversibilă. Riscul este că ei pot crede că moartea unui frate este o pedeapsă pentru ceva ce a făcut.

Folosește un limbaj concret, precum verbul „a muri”, nu eufemisme precum ”a dormi” sau altele similare. La această vârstă, un copil poate înțelege „corpul fratelui tău a încetat să mai funcționeze” sau ”X nu mai respiră”.

Copiii cu vârsta cuprinsă între șase și nouă ani asociază moartea cu bătrânețea. Poate că nu înțeleg că ei sau un frate ar putea muri.

Ei știu mai multe despre modul în care funcționează organismul, astfel încât pot avea întrebări specifice. Atenție, însă. Un copil poate crede că o vânătăie de pe corpul său indică aceeași afecțiune pe care o are un frate grav bolnav.

Ei pot asocia moartea cu imagini înfricoșătoare din desene animate, cum ar fi fantomele și spiritele.

Folosește obiecte pentru a explica creșterea tumorală sau pentru a descrie leucemia. Fă referințe specifice la organe precum inima și plămânii. Spune-i clar că moartea nu este ca-n imaginile din desene animate.

Explică-i că ceea ce s-a întâmplat cu un frate sau o soră de-ai săi nu se întâmplă tuturor.

Copiii cu vârste între 10 și 12 ani înțeleg caracterul permanent al morții. Ei știu că decesil este final și că i se va întâmpla oricui, inclusiv lor.

Apelează la discuțiile cu alți copii aflați în aceeași situație sau la grupuri de terapie prin joacă. Furnizează-i cât mai multe informații concrete și concrete.

Citește și: 

Ar trebui sau nu să ne ajutăm copiii la teme? Studiul care răstoarnă ceea ce credeam până acum

De ce știrile false se răspândesc mai repede și mai mult decât cele reale pe rețelele de socializare

În fiecare noapte ne supunem riscului de depresie. Ce obicei ar trebui să eliminăm

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.