Când va fi operaţională Brigada Multinaţională de la Craiova?

-


Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor este de părere că Brigada Multinaţională de la Craiova va fi operaţională până la sfârşitul acestui an datorită sprijinului acordat de Polonia.

„Ne dorim ca împreună cu aliaţii noştri şi, desigur, împreună cu Polonia – care ne dă un sprijin substanţial – să avem operaţională Brigada Multinaţională de la Craiova până la sfârşitul acestui an. Profit de ocazie pentru a-i mulţumi omologului meu polonez pentru tot sprijinul pe care îl acordă la Brigada Multinaţională de la Craiova”, a declarat Mihai Fifor, la Parlament.

Potrivit acestuia, prezenţa trupelor în cadrul Brigăzii se va face după modelul polonez, prin rotaţie.

“România a solicitat în mai multe rânduri prezenţă militară aliată pe teritoriul său şi faptul că vorbeam despre operaţionalizarea Brigăzii Multinaţionale de la Craiova înseamnă, printre altele, şi acest lucru: afilierea la Brigada Multinaţională a cât mai multor ţări, astfel încât să putem avea aici o brigadă multifuncţională în adevăratul sens al cuvântului, nu numai în timp de pace. Pe de altă parte, aşa cum se ştie, în România se află prezente trupe americane şi la fiecare întâlnire pe care am avut-o cu secretarul apărării, domnul James Mattis, am solicitat ca în România prezenţa trupelor americane să se facă pe model polonez, adică rotaţional, dar pe o perioadă de timp mai mare.

El a mai spus că România îşi întări parteneriatul strategic cu SUA.

„Continuăm să facem demersuri în acest sens, pentru că pentru România este importantă prezenţa atât a SUA pe teritoriul nostru, dar şi a celorlalte state aliate, prin afiliere la Brigada Multinaţională, dar şi prin participare la exerciţiile pe care le avem în fiecare an”, a adăugat Mihai Fifor.

La rândul său, ministrul Apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, a arătat că o colaborare româno-polonă, adică între cele mai mari state aflate în flancul estic al NATO, reprezintă o cheie în vederea unei cooperări mai ample.

“Suntem foarte bucuroşi să vedem forţele româneşti în Polonia şi încercăm să sprijinim România prin prezenţa noastră aici. Implementarea deciziilor luate la Summitul NATO de la Varşovia se realizează în mod adecvat. Vrem ca răspunsul NATO în faţa provocărilor să fie cât se poate de precis şi deplin. Vrem ca adaptarea NATO în faţa ameninţărilor să fie cât se poate de bună. Iar ameninţările sunt prezente – toată lumea ştie foarte bine, toată lumea poate să le identifice – şi suntem în acord în ce priveşte modul în care să le contracarăm”, a conchis Mariusz Blaszczak.

Mai puteţi citi şi: 9.000 de polițiști la mitingul din 24 martie. Coarnă: ”Din păcate, nu am intrat pe grila din 2022”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.