Care este miza alegerilor prezidențiale din Franța

-


Duminică, milioane de francezi sunt așteptați la urne pentru a-și vota președintele, scrutinul fiind unul deosebit de important pentru viitorul Franței. În cursă s-au înscris candidatul centrist Emmanuel Macron, care este dat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța în cel mai nou sondaj Ifop-Fiducial, citat de Reuters.

La distanță mică de Macron se află candidata de extrema dreapta, controversata Marine Le Pen, urmează Francois Fillon, candidatul Partidului Republican (centru-dreapta), pe locul patru situându-se candidatul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon. Benoit Hamon, candidatul Partidului Socialist, aflat la putere, ocupă un modest loc cinci.

Într-o postare pe Facebook, Claudiu Crăciun, lector universitar la Facultatea de Științe Politice din București, face o analiză a luptei aprige care se dă în aceste zile de dinaintea alegerilor în Franța.

Potrivit lui Crăciun, există două surprize ale alegerilor.

,,Marea luptă pentru Franţa şi viitorul Europei se duce în aceste zile, la alegerile prezidenţiale franceze. Întrăznesc să spun că primul tur este mai important decât al doilea.Patru candidaţi au şanse să intre în turul doi, fiind despărţiţi de 3-4 procente şi având fiecare o şansă să convingă o parte din treimea de electori încă nehotărâţi.

Există două suprize ale alegerilor, ambii reprezentând mişcări şi nu partide tradiţionale, centristul Macron, performerul primei părţi a campaniei şi stângistul Melenchon, celei de-a doua. Benoit Hamon, reprezentantul socialiştilor şi candidatul „sinteză” al celor doi a eşuat, electorii preferând cele două variante distincte. Acesta a anunţat însă, şi e posibil să fie foarte relevant, că îl va susţiine în runda finală pe Melenchon, dacă trece de turul 1”, spune profesorul Crăciun.

El mai susține că, deși momentan Marine Le Pen se bucură de susținere stabilă, popularitatea acesteia începe să scadă pe măsura ce se hotărăsc indecișii în timpul scurt pe care îl mai au la dispoziție.

,,Marine Le Pen se bucură de o susţinere stabilă de 22-25% care scade însă pe măsură ce ne apropiem de alegeri şi se hotârăsc cei indecişi. Le Pen este candidatul anti-european prin excelenţă, cu planuri de a ieşi din UE şi cu vizite oficiale la Vladimir Putin. Celălalt candidat al dreptei, conservatorul Fillon se zbate fără succes, fiind tras în jos de scandalul folosirii unor fonduri publice în scopuri ilegitime”, mai scrie profesorul Claudiu Crăciun pe contul său de Facebook.

În susținerea afirmațiilor sale, Crăciun aduce argumente conform cărora dacă Macron şi Melenchon ar intra în turul doi, ,,ar fi un lucru extraordinar pentru politica franceză şi europeană”.

,,Singurii care au creat o dinamică electorala puternică au fost cei doi, Macron şi Melenchon şi timpul, deşi foarte scurt, pare că lucrează în favoarea lor. Ambii sunt „dizidenţi” ai Partidului Socialist, Macron spre „dreapta” şi Melenchon către „stânga” ambele economice. Dacă ar intra ambii în turul doi ar fi un lucru extraordinar pentru politica franceză şi europeană”,

  1. Pentru politica franceză pentru că vor anula măcar temporar structura sistemului de partide în care socialiştii şi UMP sunt cele mai mari partide şi dau preşedinţii.
  2. Pentru politica europeană pentru că ambii sunt constructivi în raport cu Europa, Macron fiind europenist convins, în dimensiunea neoliberală şi pro-drepturi, iar Melenchon fiind un reformist vocal, prin promovarea dimensiunii sociale şi ecologice. Noul preşedinte va fi o sinteză a turului 2, fiind forţat să preia o parte din temele contracandidatului în scopul „reunificării” post-alegeri a naţiunii”, precizează Crăciun.

Orice altă pereche a turului doi va fi foarte periculoasă pentru Europa, deşi Marine le Pen pierde în toate variantele.

,,Dar contează în faţa cui, la ce scor şi cu ce impact. Dacă mută discursul public în zona identitară, şovină şi anti-europeană ar face mult rău fără să ajungă preşedinte. Deci, toţi ochii pe Franţa. Acolo şi acum e în joc suflul Uniunii Europene”, încheie Claudiu Crăciun.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța va avea loc duminică, 23 aprilie, în timp ce a doua runda electorală va avea loc pe 7 mai.

(FOTO: Reuters)

Citește și:

Cod Galben de ploi în Capitală. Ce măsuri se iau


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *