Există o miză a vizitelor inopinate în spitale din timpul nopții ale ministrului Sănătății?

-


Începând de la finalul lunii martie, ministrul Sănătății Sorina Pintea se află într-un tur de forță prin spitalele de stat pentru… verificări. Vizitele ei au atras atenția cu atât mai mult cu cât sunt inopinate, având loc seara târziu sau chiar în timpul nopții. Ministrul nu a descoperit decât ceea ce presa a tot semnalat în ultimii ani: mizerie, personal medical blazat, timpi de așteptare foarte mari din cauza lipsei de personal etc.

 

Inevitabil, au existat și „propuneri” de demiteri. „Eu nu fac demiteri, eu propun. Am fost întrebată de ce am propus demiteri. Pentru că eu mă gândesc că atunci când merge un ministru în vizită şi vede aceste lucruri, se gândeşte, cel puţin eu aşa m-am gândit, că s-au epuizat toate căile prin care angajaţii pot fi constrânşi să îşi facă treaba”, a explicat Sorina Pintea.

Sistemul de Sănătate, în ciuda sumelor colosale de care beneficiază, încă nu reușește să revină la parametri normali. Invitat luni seară la RTV, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că el a trimis-o pe Sorina Pintea să ia pulsul spitalelor. Ministrul Sănătății a declarat anterior că decizia ar fi luat-o singură pentru că s-a săturat să tot fie arătate cu degetul doar autoritățile pentru dezastrul din sistemul sanitar public.

„Salariile în privat sunt mai mici cu 20-30% ca la stat. Acuma, curăţenie exemplară, condiţii foarte bune. Nu ştiam, n-am mai fost internat. Şi am vorbit cu doamna ministru: e foarte în regulă că noi am mărit salariile, aşa ne-am asumat şi când o să fie sănătate le mai mărim, programul de investiţii în sănătate e uriaş. De ce nu putem să avem curăţenie şi condiţii bune în spitalele de stat? Şi am rugat-o să meargă ziua, noaptea, neanunţat şi să arate ce se întâmplă acolo”, a afirmat liderul PSD.

Ministrul Sănătăţii a subliniat cu câteva zile înainte că vizitele sale „nu au nicio conotaţie politică”.

„Toate aceste vizite ale mele nu au nicio conotaţie politică, nu au nicio legătură cu imaginea, pur şi simplu m-am săturat să fim arătaţi cu degetul, Ministerul şi ministrul, pentru anumite lucruri care sunt în fişa postului (unor angajaţi din spitale – n.r.). Sistemul suntem noi, fiecare trebuie să avem grijă, să ne facem treaba şi să schimbăm în bine sistemul”, a afirmat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă care a avut loc, luni după-amiază, la sediul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, una dintre unităţile sanitare unde ministrul a găsit nereguli în timpul unei vizite neanunţate.

Ce susține opoziția

Deputatul PNL Antoneta Ioniță, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, că rolul unui ministru este să facă astfel de vizite prin spitale, pentru a vedea la fața locului care este situația reală, mai ales că au fost sesizate nereguli, atât de pacienți, cât și de apartinatori. „În calitatea sa de fost director de spital, doamnă Sorina Pintea a afirmat încă de la preluarea mandatului că nu este mulțumită de, managementul spitalelor de stat și de modul în care sunt gestionate resursele existente. Iar vizitele făcute au demonstrat ceea ce știm cu toții, au arătat că sunt multe nereguli în spitale care au primit acreditare din partea ANMCS, ceea ce ridică mari semne de întrebare privind modul în care această instituție a făcut evaluarea”, a declarat deputata.

Sper ca schimbarea managerilor să fie una pe criterii de competență

În ceea ce privește cererile de schimbare din funcție a unor manageri de spital, liberala s-a arătat neîncrezătoare că acestea se vor face corect, subliind cazul de la Spitalul Județean de Urgență Brăila. „Oare faptul că actualul manager Delia Rasnoveanu, care este numită de PSD-ul local, s-o fi determinat pe doamnă Pintea să judece cu altă măsură decât în alte județe?”, se întreabă deputata.

Sper ca aceste vizite să nu fie doar de imagine, doar în campanie electorală, și îmi doresc să cred că vor avea urmări, că vor exista schimbări în bine în spitalele de stat din România.

Sper ca schimbarea managerilor să fie una pe criterii de competență, și nu politice. Iar aici am semne serioase de întrebare, după vizita fără nici o urmare a doamnei ministru la Spitalul Județean de Urgență Brăila, acolo unde crizele de medicamente, materiale sanitare se țin lanț, unde aparatura este învechită, iar colectivul medical este nemulțumit de modul în care este condus spitalul.

Ar fi trist să asistăm în realitate la un joc de imagine, în plină campanie electorală, când schimbăm manageri ca să îi punem pe „ai noștri””, a conchis deputatul liberal.

Spitalul Județean Gorj din Târgu Jiu

Deși trimisese Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Județean Gorj din Târgu Jiu, în 26 martie, Sorina Pintea a făcut și o vizită inopinată la Spitalul Județean Gorj, ca urmare a unor sesizări privind nereguli din cadrul acestei unități sanitare. „Nu mi-a plăcut ce am văzut, și cel mai tare mi-a displăcut blazarea personalului cu care am stat de vorbă și care spunea că situația e mai bună decât înainte. Oamenii parcă nu mai au așteptări, nu mai cred că se poate face ceva astfel încât condițiile și serviciile oferite să fie îmbunătățite”, declara ministrul după vizită.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti

După Gorj, a urmat Prahova. În noaptea de 29 spre 30 martie, ministrul Sănătăţii a mers în control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. A doua zi dimineață, Pintea a declarat că a găsit mizerie în Spitalul din Ploieşti, chiar şi în secţiile renovate, şi sunt probleme privind comportamentul cadrelor medicale faţă de pacienţi.„Modalitatea în care pacienţii sunt trataţi, modul în care li se vorbeşte, comportamentul cadrelor medicale faţă de aceştia… Şi probleme de natură administrativă, pentru că nu mă aşteptam ca într-o unitate medicală, în România secolului XXI, să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat. Inclusiv în secţiile renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv Unitatea Primiri Urgenţe, dar chiar partea renovată nu era curată”, declara Sorina Pintea, la Antena3.

După aceste două vizite, Sorina Pintea a organizat o conferință de presă unde a spus că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate retragerea acreditării celor două spitale.

„Este apanajul Agenţiei pentru Managementul Calităţii în Sănătate. Voi face o informare către agenţie vizavi de neregularităţile pe care le-am constat vizitând spitalul, o parte din secţiile spitalului, şi sunt convinsă că vor lua măsurile care se impun referitor la anumiţi indicatori care posibil în momentul evaluării să fie conformi, nu mai sunt. Ministrul Sănătăţii nu poate să ceară imperativ, poate să propună. Asta am să fac”, declarat, la 1 aprilie, Sorina Pintea,  la conferinţa „Gravele probleme din sănătate. Cât de bolnav este sistemul”.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa

Ministrul Sănătăţii a cerut demiterea asistentei şefe de la Secţia de neurologie şi a celei de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) în urma unei vizite pe care a efectuat-o inopinat, în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa. „Povestea cu merge şi aşa eu nu o mai tolerez”, a declarat ministrul Sănătăţii, după vizită. Detalii aici

În timp ce se întoarcea în Capitală de la Constanţa, Sorina Pintea a efectuat o vizită fulger şi la spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia.

Ministrul a început controlul după miezul nopţii de duminică spre luni, în jurul orei 1.30, scrie independentonline.ro. Aceasta a verificat Unitatea de Primiri Urgenţe şi câteva secţii şi nu a descoperit nereguli majore. «La Slobozia, aveţi un spital de nota 8!»”, a spus aceasta.

Surprize plăcute au mai fost și la alte două spitale mici: „Vineri dupa-amiaza am fost la Gherla si Dej, spitalul din Gherla e nerenovat, dar foarte curat, angajatii de acolo au stiut sa raspundă la intrebarile referitoate la modalitatea în care se face dezinsectia, compartimentul ATI a fost o surpriza foarte placuta”.

Ministrul Sănătății a promis că va continua să-i ia prin surprindere pe medicii care fac de gardă noaptea în spitalele de stat. „Cu siguranță voi face vizite. Nu mizez pe elementul surpriză. Elementul surpriză va fi că mă voi întoarce în aceste spitale”, a conchis ministrul Sănătății.

Citește și:

„Curățenie de primăvară” la Spitalul Județean Suceava: „Pe voi când v-a sunat ultima dată un manager „de la stat” să vă ceară feedback?

Cum poate fi rezolvată problema gărzilor medicilor. INTERVIU cu un medic rezident


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.