Care ar trebui să fie scopul disciplinării unui copil. Interviu cu psihologul Raluca Mosora

-


Bătaie este cea mai nocivă formă de interacțiune părinte-copil și nu funcționează niciodată, susține psihologul Raluca Mosora, într-un interviu pentru Jurnalistii.ro.

Scopul disciplinării, mai spune psihologul, este să ajutăm copilul să se comporte adecvat în funcție de situație și de persoanele cu care interacționează, nu constrângerea acestuia. Prin intermediul blogului său – Psiholog pentru copii – Raluca Mosora îi ajută pe părinți să descifreze și să înțeleagă comportamentele copiilor.

 

Foto: Facebook

Jurnalistii.ro: Ce ar trebui să înțeleagă un părinte prin cuvântul disciplină?

Raluca Mosora: Din păcate, cuvântul disciplină are o ușoară conotație negativă, pentru că ne duce cu gândul la militărie, asprime, impunerea cu forță a regulilor. Mulți părinți se tem că disciplinarea unui copil îl poate face prea supus, prea cuminte, îi poate frânge aripile sau îngrădi libertatea.

În realitate însă, disciplinarea nu trebuie să fie un proces dur. Ea se referă la însușirea de către copil a unor reguli de conduită, pe care acesta să le urmeze din proprie voință. Prin disciplinare, îi formăm copilului un set de valori (ce e bine să facem și cum e bine să ne comportăm), care îl vor ajuta să se adapteze cu succes în situațiile de zi cu zi. Scopul disciplinării este așadar să ajutăm copilul să se comporte adecvat în funcție de situație și de persoanele cu care interacționează, nu constrângerea acestuia.

Bătaia e ruptă din Iad, nicidecum din Rai, însă unii părinți susțin că e singura metodă care funcționează. Ce alternativă există totuși în astfel de cazuri?

Indiferent cât ar fi de indulgent față de clasica palmă la fund, niciun părinte nu apelează la bătaie ca primă metodă de disciplinare. Părinții își bat copiii când chiar nu mai știu ce să facă și când se simt depășiți de situație. Este, dacă vreți, o nefericită soluție de urgență.

Ori problema cu soluțiile de urgență (oricare ar fi ele: pedeapsa, mituirea, time-out etc.) este că nu funcționează pe termen lung. Disciplinarea este un proces care se realizează în timp și care trebuie pregătit din timp. Acest proces presupune mai întâi să îi explicăm copilului ce sunt regulile, care sunt acestea, de ce trebuiesc respectate și ce se întâmplă dacă sunt încălcate.

Copilul trebuie să le înțeleagă și apoi să vadă că toți cei din jur le respectă. Când începe să le urmeze are nevoie să fie lăudat și încurajat să continue. Când nu reușește să le urmeze trebuie să înțelegem de ce nu o face și să vedem ce este de corectat și abia apoi să aplicăm consecințe. Bineînțeles că nu mă refer la bătaie, pentru că aceasta este cea mai nocivă formă de interacțiune părinte-copil și nu funcționează niciodată. În plus, trebuie să ne asigurăm că relația dintre părinte și copil este bună, pentru că altfel acesta, chiar dacă știe regulile, nu le va respecta.

Alternativa la bătaie (și la celelalte soluții de urgență) este așadar procesul prin care îl învățăm pe copil să urmeze regulile, îl încurajăm și îi apreciem strădania de a le respecta.

Când ar trebuie să intervină autodisciplina la un copil și cum își dă seama un părinte că al său copil este pe drumul cel bun?

Autodisciplina este fructul procesului de disciplinare și apare când copilul respectă regulile chiar și atunci când ar putea să le încalce (de exemplu, când nu e nimeni în preajma lui).  Aceasta este semnul clar că regulile au fost înțelese și interiorizate.

Iar complianța, adică dorința copilului de a le respecta, este semnul cel mai clar că micuțul e pe drumul cel bun (chiar dacă nu reușește mereu). Și ce trebuie să facă părinții când descoperă că micuțul e pe drumul cel bun? Să îi arate ce mult se bucură și să îl laude pentru strădania lui.

Citește și:

VIDEO. Un preot susține că fetele care poartă pantaloni riscă să rămână nemăritate: ”Nenorocirea vine dinăuntrul tău”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.