De ce cancerul de prostată nu este depistat la timp

-


Ruşinea, tabuurile şi cultura macho, care primează încă în societatea consumeristă, sunt principalele obstacole în calea detectării timpurii a cancerului de prostată, potrivit medicului oncolog Samuel Rivera.

 

„De fapt, 70 % din cazurile care se înregistrează sunt detectate în etape târzii, când boala deja s-a extins la oase”, a afirmat oncologul Samuel Rivera, pentru EFE.

Potrivit acestuia, cel mai bun mod de a detecta boala este prin examinare rectală şi prin testarea antigenului specific prostatic (PSA).

Cancerul de prostată stă la baza a 13 % din totalul deceselor provocate de cancer în America Latină, unde face peste 85.000 de victime şi ocupă primul loc în incidenţa cancerelor în rândul bărbaţilor.

În Mexic, această boală este prima cauză de mortalitate în rândul bărbaţilor de peste 60 de ani şi se estimează că 15 persoane sunt ucise zilnic de această boală.

„Este o boală letală dacă se descoperă târziu. Pacienţii nu prezintă simptome în primele etape, astfel încât ei ajung la medic atunci când este deja prea târziu”, a subliniat Samuel Rivera.

Cancerul de prostată, al doilea ca frecvenţă dintre cancerele bărbaţilor, reprezintă circa 15% din totalul tumorilor maligne diagnosticate în întreaga lume. Deşi au fost efectuate numeroase cercetări cu privire la cancerul de prostată, nu s-a descoperit până în prezent modul în care boala poate fi prevenită.

Diagnosticarea precoce rămâne singura metodă care poate scădea mortalitatea pentru acest tip de cancer.

Deşi nu poate fi ştiut cu exactitate dacă un bărbat va dezvolta sau nu cancer de prostată, există o serie de factori care pot indica un risc mai mare în acest sens. Unul dintre aceştia este dat de vârstă.

Acest tip de cancer apare rar în rândul bărbaţilor sub 40 de ani, în schimb riscul de a dezvolta afecţiunea creşte considerabil după vârsta de 50 de ani şi mai ales după 65 de ani.  În momentul de faţă, 6 din 10 cazuri de cancer de prostată sunt la bărbaţi de peste 65 de ani.

Citeşte şi:

Amenințările Rusiei, o oportunitate?

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.