Care sunt urgențele noului ministru al Apărării. Opinia unui specialist militar

-


Analistul militar Ion Petrescu a declarat, marţi, pentru Jurnalistii.ro, că noul ministru al Apărării Mihai Fifor trebuie să se asigure că politicienii vor folosi bugetul destinat armatei în 2017, pentru ca programul de înzestrare cu tehnică de luptă şi echipamente militare să continue, în contextul ameninţărilor existente la frontiera de est a NATO.

“Noul ministru al apărării trebuie să facă un singur lucru, precum omologii din celelalte state democrate, membre ale NATO. Mai concret, ca demnitar civil pus să supervizeze organismul militar naţional el trebuie să aducă bani pentru armată. Să asigure sumele promise de liderii partidelor politice parlamentare, pentru bugetul apărării, în anul 2017. Şi să fie egalul ministrului de externe, prin contactele cu miniştrii apărării din ţările aliate, care pot furniza echipament şi tehnică de luptă pe măsura provocărilor militare existente la graniţa de est a NATO”, a declarat Ion Petrescu.

Potrivit acestuia, industria de apărare a României trebuie retehnologizată, până când vor fi finalizate achiziţiile de tehnică de luptă, care vor fi furnizate de către Statele Unite şi Franţa.

„ Până când industria naţională de apărare va fi restartată, până când vor sosi cele promise de aliaţii americani şi cei francezi: 1.) Forţele Navale Române au nevoie acum de o fregată preluată, cu plata în rate, de la Forţele Navale Americane, cu un echipaj mixt, format din marinari americani şi români; 2.) Forţele Aeriene Române trebuie întărite acum cu un număr disuasiv de avioane de luptă americane”, a adăugat Ion Petrescu.

El a mai spus că “forţele terestre române trebuie întărite urgent cu unităţi create prin rechemarea la arme a celor 20.000 de rezervişti care au o experienţă aparte, dobândită în teatrele de război din fosta Iugoslavie, din Afganistan şi din Irak”.

În ceea ce priveşte diplomaţia şi relaţiile externe, Ion Petrescu este de părere că Mihai Fifor trebuie să efectueze prima vizită diplomatică la Pentagon, şi apoi la sediul NATO, în contextul ameninţărilor constante apărute în flancul estic al Alianţei.

„Prima vizită, peste hotare, a noului ministru al apărării, trebuie să fie la Pentagon/Departamentul Apărării, din SUA, iar a doua la Bruxelles, la sediul NATO. Vremea declaraţiilor frumoase a trecut. Pe biroul noului ministru ar fi bine dacă ar sta la vedere inscripţia aurită ACTA NON VERBA. Aceasta fiind sinteza neîmplinirilor unor predecesori ştiuţi”,a conchis Ion Petrescu.

În planul strategic pentru înzestrarea armatei române se  prevede alocarea a circa 10 miliarde de euro, până în anul 2026. Rachetele Patriot vor fi achiziţionate cu circa 4 miliarde de euro, iar finalizarea achiziţiei înseamnă încă 1,25 miliarde de euro alocate achizițiilor din Statele Unite. Avioanele F-16 și corvetele lasă puțin spațiu de manevră în această anvelopă bugetară, scrie dcnews.ro

Din Franţa, vom achiziţiona în baza memorandumului “Ground Based Air Defense System” semnat cu ocazia vizitei şefului statului francez  la Bucureşti, rachete cu  rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune. De asemenea, în baza acordului semnat între IAR şi Airbus Helicopters, România va produce elicoptere multirole bimotoare H215M.

În momentul de faţă, România se bazează pe parteneriatele strategice cu SUA şi Franţa.

Citeşte şi: Mihai Fifor este noul ministru al Apărării

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *