Care va fi cel mai mare oraş din lume în anul 2050

-


Peste două treimi din populația lumii va trăi în orașe până în anul 2050, precizează Organizația Națiunilor Unite, adăugând că India, China și Nigeria vor fi ţările care urmează să determine o creștere semnificativă a urbanizării.

La ora actuală, aproximativ 55% din populația lumii trăieşte într-o zonă urbană sau la oraș, această cifră urmând să crească la 68% în deceniile următoare, potrivit raportului „Population Division” al Departamentului Economic și Social din cadrul ONU.

Studiul prognozează, de asemenea, o creștere considerabilă a numărului de mega-oraşe, la nivel mondial. Până în prezent, există 33 de centre urbane cu populații de peste 10 milioane de persoane, iar numărul acestora este așteptat să crească la 43 până în anul 2030. Cele mai multe dintre aceste mega-oraşe se vor afla în ţările aflate în curs de dezvoltare.

Spre comparaţie, în anul 1990 în lume existau doar 10 mega-oraşe.

New Delhi va deveni cel mai mare mega-oraş din lune

Tokyo este, în prezent, cel mai mare oraș din lume, cu o populație de aproximativ 37 de milioane de persoane, urmat de New Delhi cu aproximativ 29 de milioane și Shanghai cu 26 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, capitala Indiei, potrivit previziunilor, va depăși în următorii 10 ani zona cea mai populată a Japoniei. Astfel, în 2018, New Delhi ar putea ajunge cel mai mare oraş din lume, după numărul de locuitori.

Organizația Națiunilor Unite a explicat că, probabil, creșterea mega-oraşelor ar putea fi determinată de o trecere accelerată de la zonele rurale la zonele urbane din întreaga lume, în special în Asia.

În America de Nord, 82% dintre cetățeni trăiesc în orașe, față de 74% în Europa. În Asia, aproximativ 50% din oameni se aflau în zone metropolitane, în timp ce Africa este considerat a fi cel mai puțin populat pe continent, cu doar 43% din populația sa situată în orașe.

Cu toate acestea, ONU estimează că această tendință se va schimba în deceniile următoare, India, China și Nigeria reprezentând 35% din creșterea estimată a populației urbane între anii 2018 și 2050.

Raportul mai arată, de asemenea, necesitatea unei planificări urbane durabile și dezvoltarea unor servicii publice care să poată susţine mutarea populaţiei din mediul rural în cel urban.

Citește și: 

Patru lucruri pe care trebuie să le știi despre regulamentul privind protecția datelor – GDPR

Cât de vulnerabile sunt e-mail-urile la atacurile hackerilor? Avertismentul unor cercetători din Germania şi Belgia

Avertismentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Renunţaţi la grăsimile trans!

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.