Castex, aşteptat luni să prezinte lista noului guvern. Macron doreşte o nouă repoziţionare politică

-


Componenţa noului guvern ar urma să fie cunoscută astăzi (luni), au declarat, pentru Reuters, două surse apropiate de preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la trei zile după numirea lui Jean Castex în postul de premier.

„Preşedintele Republicii şi premierul sunt în discuţii. Ei se vor reîntâlni duminică seara la Palatul Elysee. În acest stadiu, este avută în vedere o arhitectură cu 20 de miniştri şi miniştri delegaţi. Secretarii de stat vor fi numiţi într-o a doua etapă”, a declarat o sursă din anturajul lui Macron, pentru Reuters.

Guvernul fostului premier Edouard Philippe a avut în componenţă 16 miniştri şi trei miniştri delegaţi, împreună cu 17 secretari de stat. Numit vineri, Jean Castex, responsabil anterior de strategia de ieşire din izolare a Franţei, a făcut cunoscut că vrea să anunţe componenţa noului său guvern cât mai rapid posibil.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat Jean Castex, într-un interviu pentru publicaţia „Journal du Dimanche”.

El a precizat că are în vedere înainte de toate „operaţionalitatea miniştrilor” pentru că doreşte ca aceştia să fie capabili, indiferent de unde vin, „să intre în acţiune imediat”.

„Avem nevoie de personalităţi puternice pentru a acţiona rapid şi care să fie la înălţime. Nu putem pierde timp alegând persoane”, a adăugat noul premier francez, precizând că îşi va clarifica intenţiile în discursul de politică generală înainte de jumătatea lunii iulie.

În afară de locurile de muncă, din care vrea să facă o prioritate, Castex doreşte să redeschidă rapid cu partenerii sociali dosarul sistemului de pensii şi reforma asigurărilor de şomaj. De asemenea, acesta mai doreşte să efectueze o transformare a sistemului de sănătate şi să încheie încă de săptămâna viitoare discuţiile cu partenerii sociali ai Ministerului Sănătăţii cu privire la planul masiv de investiţii în acest domeniu.

Citeşte şi:

Trump: ”Suntem pe cale să învingem stânga radicală, marxiştii, anarhiştii, agitatorii şi jefuitorii”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.