Cât de benefic este soarele pentru bolnavii de psoriazis

-


Deși psoriazisul este o boală care poate afecta serios relațiile sociale, în timpul verii persoanele care suferă de această boală de piele pot răsufla ușurate, deoarece soarele le estompează leziunile. Obligatoriu însă expunerea la soare se va face doar cu o protecție eficientă a pielii.

Psoriazisul este o afecțiune autoimună care are aspectul unor leziuni roşiatice acoperite de cruste albicioase și care apare, cel mai frecvent, pe coate, pe genunchi, dar, mai grav, poate afecta fața și scalpul. De asemenea, erupțiile însoțite de fisuri pot să apară pe trunchi, pe palme și chiar la nivelul unghiilor, care capătă astfel aspectul specific unei infecții cu o ciupercă.

Stresul favorizează apariția bolii 

La persoanele vulnerabile s-a observat că, pe fondul stresului, celulele pielii care produc cheratină se reînnoiesc într-un ritm accelerat și astfel apar aceste leziuni. Prin urmare, bolnavii de psoriazis trebuie să se ferească de stres, pe cât posibil, pentru că, în caz contrar, corpul li se umple de leziuni dureroase. Deși este o boală autoimună s-a observat că circa o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel puţin un membru al familiei cu această boală. Dacă vă aflați în această situație se impune o atenție sporită la erupțiile, puţin observabilă la început, care pot apărea pe genunchi, pe coate sau la nivelul scalpului şi care, de obicei, sunt confundate cu dermatita, o boală de piele ușor de tratat.

Expunerea la soare, cu măsură

În timpul verii, zonele afectate de psoriazis trebuie expuse cât mai des la soare, deoarece acesta are efecte benefice asupra leziunilor. Atenție însă! Soarele este benefic doar cu măsură, iar pielea trebuie protejată în mod obligatoriu. Medicul dermatolog Oana Clătici recomandă cremele cu factor de protecţie solară de minimum 50. Pielea trebuie protejată corespunzător, pentru că, în caz contrar poate fi declanșată o altă boală. De altfel, expunerea controlată la ultravioletele de tip A sau B reprezintă unul dintre tratamentele recomandate, iar în timpul verii acest tratament poate fi stopat și reluat abia din toamnă.

Atenție la alimentele nocive!

Vara, nu doar soarele este benefic pentru bolnavii de psoriazis ci și alimentația poate face minuni. Datorită varietății de fructe și de legume, un astfel de bolnav poate face o schimbare radicală în dietă, mai ales că studiile au arătat că anumite alimente favorizează apariția leziunilor. Medicul dermatolog Oana Clătici susține că primul și cel mai important demers în alimentație constă în excluderea produselor cu efecte nocive pentru o perioadă de minim 6 luni

„În primul rând carnea și alcoolul, toate alimentele cu aditivi alimentari sintetici ( celebrele ”E-uri ” ), amelioratori de gust și aromă, coloranți, conservanți, afânatori. Vor fi eliminate de asemenea zahărul, margarina,frișca sintetică, alimentele conservate sau rafinate în general. Vor fi, în schimb, consumate cât mai multe legume și fructe crude, semințe și fructe oleaginoase neprăjite, cereale integrale (nedecorticate ), miere, sucuri naturale“, a precizat medicul Oana Clătici. În schimb, se vor consuma cât mai multe fructe și legume, pește fiert, ulei de măsline, iaurt, kefir, lapte bătut.

S-a mai observat că boala poate fi controlată până la estomparea aproape totală a leziunilor dacă se consumă hrană crudă, timp de 30 de zile. Concret, alimentele pot fi preparate însă temperatura nu trebuie să depășească 43 de grade pentru a nu distruge nutrienții. În plus, se vor consuma foarte multe sucuri, iar în alimentație vor predomina fructele, legumele, semințele oleaginoase și cerealele. Mai simplu, bolnavul nu va consuma nici un aliment de proveniență animală.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon