O regiune din România, printre cele mai slab dezvoltate din Europa

-


Regiunea de Sud-Est a României (formată din judeţele Tulcea, Galaţi, Brăila, Buzău, Constanţa şi Vrancea) se află pe penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte indicatorul de competitivitate, măsurat de Comisia Europeană o dată la trei ani.

Indicele European Regional al Competitivităţii – ediţia 2019 poziţionează cele opt regiuni ale României în partea a doua a clasamentului format din 268 de regiuni din UE.

În acest Top, cea mai bine plasată regiune românească este Bucureşti – Ilfov, pe locul 151, cu 55,92 puncte, în timp ce Regiunea Sud-Est este clasată pe locul 267 cu doar 5,3 puncte, înaintea regiunii Egeea de Nord din Grecia.

Indicele este reprezentativ pentru nivelul de sărăcie, respectiv bunăstare, din cele 268 de regiuni ale Uniunii Europene, iar Bucureşti-Ilfov, cu poziţionarea la mijlocul clasamentului, se apropie, din acest punct de vedere, de alte regiuni din centrul şi estul Europei cum ar fi Bratislava sau Varşovia, însă diferenţele rămân semnificative.

În schimb, Regiunea Sud-Est din România este mai slabă din punct de vedere al competitivităţii, fiind depăşită şi de  Guyana franceză, care se regăseşte pe locul 265 cu 5,6 puncte.

Pe ultimele zece poziţii ale topului sunt încadrate cinci regiuni din Grecia, două din Franţa şi câte una din Spania şi Bulgaria şi România. Regiunea Nord-Vest este plasată pe locul 246 cu un punctaj de 17,45, iar Regiunea Centru ocupă poziţia 249 cu 13,18 puncte.

Regiunea Nord-Est nu este departe de coada clasamentului competitivităţii la nivel european fiind pe poziţia 257 cu doar 9,05 puncte. Puţin mai în faţă, pe locul 247, cu 15,62 puncte regăsim Regiunea Sud-Muntenia, în timp ce Regiunea Sud-Vest Oltenia are un punctaj de 10,57 care o plasează pe locul 254.

De asemenea, Bucureşti-Ilfov este încadrată la cel mai înalt stadiu de dezvoltare (5), în timp ce două regiuni din Transilvania (Centru şi Nord-Vest) sunt la nivelul 2. Restul regiunilor româneşti sunt la cel mai scăzut stadiu de dezvoltare (1).

Harta interactivă arată că regiunile româneşti sunt la acelaşi nivel de dezvoltare cu cele din Grecia, sudul Italiei şi vestul Spaniei. Potrivit Indexului publicat de Comisia Europeană, locul 1 este ocupat de Stockholm (Suedia), cu 100 de puncte, urmat de Londra (Marea Britanie), cu 99,1 puncte şi Utrecht (Olanda), cu 99 de puncte. Între primele zece poziţii se mai regăsesc regiuni din Marea Britanie, Danemarca, Luxembourg, Finlanda şi Olanda.

”Rezultatele din 2019 confirmă un model policentric cu o performanţă puternică a majorităţii capitalelor şi regiunilor cu oraşe mari, care beneficiază de economii de aglomerare, conectivitate mai bună şi niveluri ridicate de capital uman. În alte cazuri, alte regiuni din aceeaşi ţară au un scor mult mai slab. La zece ani după criză, diviziunea dintre nord-vest şi sud-est în UE este încă clară şi vizibilă”, subliniază analiza UE.

Indicele European Regional al Competitivităţii măsoară cu ajutorul a peste 70 de indicatori comparabili capacitatea unei regiuni de a oferi un mediu atractiv şi durabil pentru firme şi rezidenţi să trăiască în cadrul acestora.

Printre acestea se număra indicatori cum ar fi sănătate, infrastructură, educaţie, piaţa muncii, inovaţie, stabilitate macroeconomică, etc.

Citeşte şi:

Daea, învins de cormorani?”Sunt atât de iscusiţi în lupta aceasta încât nu îi învinge nimeni”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.