Cât de grav este faptul că Guvernul a tăiat nejustificat din bugetul a câteva instituții-cheie

-


Analistul politic Bogdan Lefter și consultantul fiscal Adrian Bența au comentat, într-o intervenție la Digi24, ce implicații va avea faptul că Guvernul a ales să rectifice negativ bugetele unor instituții cheie în contextul în care România va prelua de la 1 ianuarie 2019 Președinția Uniunii Europene.

 

”Va fi un flux de demnitari europeni către România și înapoi și toate aceste lucruri presupun operațiuni complicate. Am văzut deja dinspre presă întrebări și răspunsuri jenante venite de la instituțiile statului care arată că nu sunt pregătite, nu știu unde se vor desfășura toate aceste întâlniri, unde sunt făcute contracte cu hoteluri, adică tot ce implică punerea la punct a unei infrastructuri pentru rolul pe care România va trebui să-l joace în 2019. Mă întreb dacă aceste diminuări de bugete nu ar aputea avea efecte chiar grave asupra felului în care noi de pregătim de preluarea președinției UE”, a comentat analistul Bogdan Lefter.

”Întrebarea este de la ce capitole bugetare mai tăiem pentru că Bugetul statului nu este peștera lui Ali Baba de unde te alimentezi cu bani fără număr. Este un buget strâns din banii contribuabililor, iar diferențele sunt acoperite fie prin noi taxe (și am văzut că-n anii precedenți s-au majorat accizele), fie prin împrumuturi interne sau externe. Nevoia de investiții există. S-au prezentat pe locul doi investițiile propuse, dar eu am avut întotdeauna o altă viziune. Bilanțurile prezentate cu VOM FACE nu fac decât să ducă în eroare publicul care nu este de specialitate. Aș fi vrut să văd, cu câteva zile înainte, un bilanț de genul: Am făcut 200 de km de autostradă, trei maternități, câteva universități.

Dacă ne vom uita la istoricul guvernărilor din ultimii 28 de ani, din păcate, nu putem spune că avem siguranța că acele investiții se vor realiza. Orice stat modern are un deficit. Însă întrebarea care se pune este în ce scop sunt direcționate. Dacă sunt direcționate pentru a finanța consumul, atunci devin nesustenabile. Dacă sunt direcționate pentru investiții în infrastructură atunci sunt normale într-o societate care produce beneficii economice. Nu peste noapte, dar în timp”, a explicat analistul financiar Adrian Bența.

Cine a pierdut și cine a câștigat în urma rectificării?

”În primul rând a câștigat administrația locală. S-au luat niște măsuri care s-au dovedit bune la mementul respectiv, dar, în timp, efectul a fost invers. Pentru cei din sistemul public era deja asigurat bugetul, iar pensiile nu ar fi fost în pericol, cum nu vor fi nici anul acesta și nici anul viitor. Singurele persoane care nu aveau un buget clar pe termen mediu și lung erau cele din localitățile mici și rurale unde se află baza electoratului PSD și unde primarii și consiliile locale și-au dat salarii mai mari decât puteau duce. Au cerut de la guvern și Guvernul, generos, le-a dat”, a mai precizat Adrian Bența.

În opinia lui Bogdan Lefter, deși este vorba despre o analiză economică, momentul rectificării bugetare trebuie interpretat din punct de vedere politic.

”Am pierdut noi în primul rând noi ca țară. Aș adăuga că felul acesta de a prezenta chestiuni tehnice, la timpul viitor, este un tip de strategie de discurs care ne duce în direcții foarte periculoase. Este nevoie de o interpretare politică a ceea ce ni se întâmplă, deși momentul de rectificare bugetară este un moment tehnic, un moment de analiză financiară și economică. Încă nu e adoptată această rectificare bugetară. Felul în care prezintă datele dna prim-ministru este orientat strict spre viitor. Dna ne-a spus că vom avea încasări mai mari. Da, dar pentru pentru prima perioada a anului sunt 5 miliarde mai puțin încasări față de cele previzionate de guvern”, este de părere Bogdan Lefter.

Actuala guvernare, a mai precizat analistul politic, crede că mai poate continua cu ceea ce s-ar numi un ”electoralism deșănțat”. ”Au promis enorm în campania electorală, imposibil de realizat, pentru că au vrut puterea pentru a-și rezolva problemele din justiție. De atunci, pentru că nu au cum să livreze ce au promis, vorbesc numai electoralist și proiectând totul în viitor”, a conchis Bogdan Lefter.

Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază se numără printre instituţiile de la care au fost tăiate fonduri la rectificarea bugetară, a anunţat joi seară prim-ministrul Viorica Dăncilă.

“Astfel de reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere sau instituţii le aveau la dispoziţie”, a anunţat Viorica Dăncilă.

Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul Tineretului şi Sporturilor şi Ministerul Cercetării şi Inovării se numără printre cele care au o recificare bugetară negativă.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.