Cât de grav este faptul că Guvernul Dăncilă nu are încă un proiect de buget pe 2019

-


Dacă Guvernul Dăncilă ar fi avut o situaţie financiară sănătoasă, aceasta s-ar fi reflectat în proiectul de buget pentru anul în curs, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, analistul economic Bogdan Glăvan. De asemenea, acesta a mai spus că  Executivul a înregistrat anul trecut cel mai mare deficit bugetar de la criza economică din 2008.

 

„Am văzut lună de lună cum Guvernul Dăncilă a înregistrat cel mai mare deficit bugetar de la criza din 2008. Vorbim de raportul care se reflectă în PIB şi este normal ca lumea să bănuiască că este complicat să se menţină la 3 % deficit din PIB. Este o ezitare a Guvernului care încearcă să ascundă cifrele, printr-o serie de calcule ascunse. Noi nu vom afla adevărul decât peste câteva luni, când Eurostat-ul va verifica cifrele, iar faptul că nu avem încă un buget pentru 2019 demonstrează faptul că acesta nu s-a putut face, pentru că există o incongruenţă între veniturile realizate şi cheltuielile statului”, a declarat Bogdan Glăvan, pentru Jurnaliştii.ro.

În opinia acestuia, România are cea mai mică rată de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat din regiune datorită celor peste 200 de modificări efectuate la Codul Fiscal numai în 2018.

„Legislaţia stufoasă şi politica de colectare a ANAF-ului subminează excesiv mediul de afaceri mic românesc. Acest lucru se vede în colectarea redusă la buget. În 2018, am avut peste 200 de modificări la Codul Fiscal. Mergem din prost în mai prost şi acest lucru nu pare că se estompează. Nu avem încă un buget şi nu se vede nicio reformă de substanţă a ANAF-ului. Doamna Triculescu nu pare a avea vreo expertiză în domeniul acesta. Nu se vorbeşte încă despre nicio schimbare de substanţă. Tot ce apare în plus are legătură cu o nouă taxă şi este o diferenţă mare între ceea ce se spune public şi realizările practice”, a adăugat Bogdan Glăvan.

Acesta a mai spus că Guvernul Dăncilă a încercat să menţină ţinta de deficit de 3 % din PIB, deşi a scăpat de sub control cheltuielile bugetare cu salariile şi pensiile în contextul în care banii sunt puţini.

„Guvernul chiar a încercat să se menţină la un deficit de 3 % din PIB, a redus cheltuielile cu investiţiile, dar a scăpat de sub control cheltuielile cu pensiile şi salariile. Dacă nu ai bani suficienţi, este greu să se ţină de ţinta de deficit. Această problemă vine de la creşterea cheltuielilor cu salariile şi pensiile şi nu de la încasarea banilor din taxe şi impozite. Chestiunea aceasta nu este încă rezolvată şi vom vedea ce se va întâmpla pe parcurs, pentru că poţi să estimezi un anumit buget şi peste 6 luni să observi că este unul nerealist. Nu se poate merge în continuare cu sporirea cheltuielilor la pensii şi salarii când nu sunt suficienţi bani la buget care să le acopere”, a conchis Bogdan Glăvan.

La rândul său, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joia trecută, că după 15 februarie se va discuta în coaliţie şi cu Guvernul despre data la care va ajunge proiectul de buget pe 2019 în Parlament.

După anul nou o să ne strângem din nou la partid, o să discutăm şi o să pregătim ieşirile publice pe domeniul economic şi pe domeniul acesta al abuzurilor. O să discutăm undeva după 15 ianuarie în coaliţie şi cu Guvernul când va veni proiectul de buget în Parlament. Ori vom convoca Parlamentul cu câteva zile înainte de 1 februarie, ori la început”, a subliniat Liviu Dragnea, la postul Antena 3.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, lipsa unui proiect de buget, arătănd că aceasta este o problemă gravă şi că PSD trebuie să vină cu explicaţii.”Este o problemă gravă. Am pus această întrebare în decembrie şi o mai pun o dată. Unde este proiectul de buget? PSD a guvernat în tot acest timp. PSD a avut toate condiţiile şi trebuia să vină, conform legii în vigoare, până pe 15 noiembrie, cu proiectul de buget. Nu exista, la momentul acesta, niciun proiect de buget”, a conchis Klaus Iohannis.

Citeşte şi:
Cioloș, reacție dură la o informație neverificată: „Aceasta este o cale sigură de a otrăvi iremediabil societatea”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.