Cât de profundă e spălarea pe creier a unor jurnaliști

-


Cine mai crede că în România domină jurnalismul echidistant se minte singur, ori trăiește într-o superbă bulă personală și ar trebui să meargă la cel mai apropiat magazin să probeze cămășile cu cele mai lungi mâneci. Asta cu atât mai mult dacă e ferm convins de tot ce citește pe site-ul preferat ori aude la televiziunea favorită.

Rar mai vezi o structură „de presă” care să nu dicteze, ori să nu angajeze cu scopul de a forma oameni care să devină panouri.

Din fericire, sunt mândru să recunosc faptul că prezența mea pe Jurnaliștii.ro e la fel de liberă precum pe pagina personală de Facebook. Întrebarea conducerii Jurnaliștii.ro către mine e „ai inspirație?”, nu „ai timp să scrii despre asta…?”.

Revenind la presa aia cu bani mulți și expunere națională, probabil ați văzut deja ieșirea Cătălinei Porumbel care într-o dezbatere aprinsă (ca toate cele la Antena 3) a început să-l certe isteric pe deputatul USR Radu Mihail că-i face pe telespectatorii postului inteligenți. Ați citit bine. Deputatul a spus că oamenii care se uită la Antena 3 sunt inteligenți și a fost rapid și brutal certat de jurnalista căreia i se filase lampa logicii.

Trebuie să înțelegem contextul psihologic înainte să râdem de domnișoara Porumbel în stilul Cronica Cârcotașilor: oamenii din primul rând al trustului Intact, fețele de pe TV, sunt montate aproape non-stop să creadă în valorile postului. Să le simtă până la blocarea logicii. Ai putea crede că Antena 3 funcționează precum o sectă, dar asta ar însemna o lovitură prea subtilă către Gâdea.

Probabil că domnișoara Porumbel a fost atât de „montată” să găsească breșa din dialogul deputatului USR încât n-a mai rezistat presiunii că opoziția nu greșește cu nimic în emisiune. A cedat. La naiba, cumva USR-istul trebuie să greșească. Un succes al opoziției la Antena 3 în direct e o înfrângere totală. Se vânează gafele cu harponul și se despică totul la virgulă ca audiența Intact să vadă ce proastă și mizerabilă e opoziția.

Din păcate, Radu Mihail n-a greșit cu nimic. Ba chiar și-a arătat aprecierea pentru ascultătorii Antena 3. Creierul jurnalistei n-a mai rezistat. Sinapsele au cedat și s-a produs o tragicomică fractură de logică din care a reieșit un superb act ratat: telespectatorii Antena 3 sunt proști. N-o spune decât un angajat Antena 3. Și dacă nici el nu știe cui i se adresează…

Concluzia e destul de tristă pentru oamenii care devorează presă: ea nu mai există. Doar o mână de oameni plătiți să fie conform fișei p(r)ostului.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.