Cât de rău putem ajunge din cauza stresului. Ce sfat ne dă psihologul Radu Leca

-


Stresul este o problemă des întâlnită în ziua de azi şi poate avea cauze multiple. De asemenea, la rândul său, stresul poate fi declanșatorul unor afecțiuni care se tratează greu şi care ne pot afecta pe termen lung.

În aceeași măsură, indiferent de cauzele interne sau externe ale stresului, acesta poate fi gestionat cu dificultate şi avem nevoie de voinţă pentru a-l stopa şi elimina.

Situaţiile de stres ne împovărează şi ne aduc în punctul în care ajungem să suportăm alte consecințe de ordin fizic şi psihic care pot afecta inclusiv persoanele din jurul nostru.

Psihologul Radu Leca a declarat pentru Jurnalistii.ro că stresul poate fi rezultatul muncii, în cazul în care jobul nu ne place, colegilor de la muncă, familiei, cuplului în care suntem implicaţi.

Acesta a mai spus că, atâta timp cât plecăm de la premisa  că stresul se datorează neînţelegerii informaţionale sau neacceptării unei persoane, unui fapt sau unui eveniment, în prezenţa educaţiei şi a dezvoltării emoţionale, dispar aceste lucruri şi automat dispare şi stresul.

Care sunt principalele cauze generatoare de stres?

Depinde de subiectul care cere ajutorul psihologului. Mai întâi trebuie să vedem subiectul: cum se comportă, dacă are sau nu ticuri, dacă are alt gen de manifestări fizice sau emoţionale. Dacă ar fi să vorbim la modul  general, stresul este datorat:

 a. Muncii, în cazul în care munca nu ne place, jobului, în cazul în care jobul nu ne place, colegilor, în cazul în care avem probleme cu colegii şi nu ştim să relaţionam cu ei şi nu putem comunica.

b. Familiei, în cazul în care nu ne înţelegem cu familia, cu membrii dominanți din cadrul familiei.

c. Relaţiilor de tip cuplu. Atunci când în cuplu există probleme, automat apare stresul.

d. Pe locul numărul patru punem relaţia cu sinele, atunci când subiectul nu se înţelege sau are o relaţie defectuoasă cu sinele, nu ştie ce vrea, nu este hotărât, nu poate lua decizii concrete, nu acceptă cum arată ca imagine, că e gras, că e slab, că e prea înalt, că e prea micuţ şi de acolo apare stresul.

Până acum sunt patru categorii, surse mari de unde apare stresul.

La ce poate conduce stresul, care sunt consecințele?

Consecinţele stresului îndelungat sunt apariţia anxietății, fricii. Anxietaea înseamnă frică, fricile numărate: frică de eşec, frică de moarte, frică de boală, frică de spital, anxietate şi depresie. În conformitate cu stresul, cât de înalt este, subiectul are dureri la nivelul capului, dureri la nivelul stomacului. Ele în mod real nu există, dar subiectul le percepe ca existând datorită faptului că toată energia lui interioară şi-o consumă pe lupta dintre a accepta ce se întâmplă în jurul lui şi a neînțelegerii în sine a evenimentului.

Practic ce este stresul? Stresul reprezintă la nivel de înţelegere a unui subiect lupta pe care o poartă subiectul cu evenimentele ce se întâmplă în jurul său şi pe care nu le înţelege. De aici apare stresul. Stresul egal neînţelegere.

Când subiectul nu înţelege ce se întâmplă în jurul său, nu ştie cum: să reacţioneze, să se manifeste, ce să răspundă, în cazul în care subiectul se simte obligat să răspundă, să reacţioneze, nu o va face şi va considera că obligaţia în sine îl periclitează pe parte emoţională.

Când te simţi stresat, de fapt te simţi obligat sa realizezi ceva anume. Având primele patru categorii de care v-am povestit şi în interiorul lor găsim jobul, stresul apare la job în clipă în care angajatul nu înţelege foarte bine task-ul ce îi este dat sau când angajatul nu este capabil să realizeze task-ul, înţelege incapacitatea lui, dar de frică să nu se facă de râs va încerca să se muleze pe task-ul dat.

Cu toate acestea, eşecul va exista. Ştiind că eşecul va exista şi în mod real va apărea stresul. Ce cauzează? În primul rând după ce trecem de dureri care sunt dureri nereale, avem tulburări de somn. Aceste tulburări provoacă apariţia, menţinerea şi cronicizarea noţiunii de anxietate. Cu cât omul doarme mai puţin cu atât procesul de anxietate evoluează mai repede în interiorul subiectului.

După tulburările de somn există tulburări de comportament din cauza lipsei de răbdare în dialog cu ceilalţi datorită stresului la care este supus subiectul. Subiectul nu mai poate face faţă unei comunicări reale și atunci întrerupe persoana cu care comunica, nu o lasă să vorbească, nu avem de-a face cu o comunicare reală şi avem de-a face cu o fugă de responsabilitate a cuvintelor. Nu mai vrea să vorbească cu nimeni fiindcă nu mai are răbdare şi atunci apar tulburări de comunicare şi comportament.

De asemenea, de la stres sunt şanse să apară boli de piele.

Cum facem față stresului?

Există metode şi tehnici de combatere şi soluţionare a stresului. Astfel, avem:  

  1. tehnicile de dezvoltare personală – sunt cursuri pe care le poate face orice subiect stresat.
  2. tehnici de dezvoltare emoţională, respectiv cu cât subiectul evoluează din punct de vedere emoţional şi educaţional, cu atât noţiunile ce l-au deranjat dispar, iar stresul nu are cum să mai apară.

Atât timp cât plecăm de la premisa  că stresul se datorează neînţelegerii informaţionale sau neacceptării unei persoane, unui fapt, unui eveniment, în prezenţa educaţiei şi a dezvoltării emoţionale aceste lucruri dispar şi atunci automat dispare şi stresul.

Ce sfat ne puteți da pentru a avea o viață liniștită și a elimina stresul din viața de zi cu zi?

În clipă în care suntem stresaţi trebuie să înţelegem motivul. Atâta timp cât subiectul înţelege motivul generator de stres trebuie să găsească o soluţie care să-l favorizeze sau care să-i favorizeze înţelegerea şi acceptarea motivului generator al stresului. Atât timp cât subiectul îşi doreşte să înţeleagă motivul, iar motivul nu face parte din zona de siguranţă personală, atunci subiectul va putea înţelege stresul şi îndepărta.

  Dacă motivul generator de stres face parte din zona de siguranţă personală, atunci subiectul nu va dori să-l înţeleagă. Aici avem un exemplu concret în cazul stresului generat în cuplu de un eveniment, o situaţie sau chiar unul din membrii cuplului. Avem cazurile particulare – în cuplu stresul apare atunci când există neînțelegeri, când unul din membrii cuplului a evoluat mai mult decât celălalt, când un eveniment particular a schimbat direcţia emoţională în aşa fel încât nu-l mai acceptă pe partenerul de cuplu. Aici avem câteva cazuri particulare. Atât timp cât partenerul face parte din zona de siguranţă şi este şi motiv al declanşării stresului atunci stresul nu poate fi înţeles şi nici combătut. Există o singură soluţie: să divorţezi sau să rupi relaţia, în cazul în care nu eşti căsătorit şi să te îndrepţi către un alt partener de cuplu. Dar nu toţi avem puterea de a face lucrul ăsta şi atunci stresul se cronicizează: acceptăm partenerul cu defectele lui, suntem stresaţi în prezența lui, relația merge din ce în ce mai prost până când celălalt partner are puterea de a spune stop.

Citește și:

Iarna s-a întors: ce zone sunt afectate din cauza vremii. Anunțul meteorologilor


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *