Cât de repede se transmit răceala şi gripa?

-


Răceala şi gripa devin o problemă pentru fiecare dintre noi în anotimpul rece, întrucât debutează în forţă prin senzaţia de nas înfundat, dureri de cap, disconfort și usturime în zona gâtului. Cele mai multe studii au demonstrat faptul că răceala se transmite foarte repede în aglomeraţiile urbane.

Unii pot sesiza simptomele răcelii după 24 de ore, pe când alții încep să se simtă rău după 4 zile. Durata medie a incubației în cazul răcelii și virozelor respiratorii este de 2 zile. Răceala este, în fond, o infecție virală. Pentru a face diferența între răceală și viroză, trebuie să fim atenţi la simptome, care ne afectează în primul rând căile respiratorii, prin senzaţia de nas înfundat, secreții nazale abundente, strănut excesiv și senzație generală de disconfort generală.

Pentru a evita  apariţia răcelii, trebuie să ne asigurăm că sistemul nostru imunitar este pregătit să lupte împotriva virusului răcelii. O alimentație sănătoasă este obligatorie, iar fructele şi legumele nu trebuie să lipsească. De asemenea, mai putem apela şi la suplimentele alimentare pe bază de vitamina C.

În acest sens, trebuie să fim atenţi cu igiena mâinilor şi să evităm spaţiile aglomerate. Spre deosebire de răceală, gripa apare sezonier (toamna și iarna), când poate determina adevărate epidemii. Diferența constă în gravitatea simptomelor. Gripa ne poate ține la pat câteva zile, cu dureri musculare, febră ridicată, cefalee, frisoane și usturime în gât.

În cazul gripei, perioada medie de incubare este de 2 zile, dar poate dura între 1 și 4 zile. Persoanele care au gripă trebuie să știe, că pot transmite virusul înainte cu o zi de la apariția simptomelor, dar și după 5 zile de la apariția bolii.

Îndeosebi în lunile de iarnă, viroza și gripa se răspândesc extrem de rapid. Orice persoană știe că acestea sunt contagioase și se pot transmite chiar și atunci, când nu sunt simptome evidente. Mai mult, viroza și gripa nu se răspândesc prin aer, ci prin secreții.

O altă modalitate de transmitere a gripei și virozei este atunci când aceste picături sunt lăsate pe obiecte din jurul tău, iar o altă persoană le atinge. Dacă virusurile ajung pe mâini, iar persoana respectivă își atinge ochii, gura sau nasul, atunci cu siguranță va contacta răceala. Totuși acest lucru mai depinde și de sistemul imunitar al fiecărei persoanei. Dacă are o imunitate scăzută, primele simptome de gripă vor apărea, după 1-4 zile de la infectare.

 Simptomele virozei și ale răcelii:

– dureri în gât;

– nas înfundat;

– secreții nazale;

– dureri de cap;

– rareori febră;

– dureri articulare sau musculare ușoare.

Simptomele gripei:

– febră ridicată, care poate dura chiar și câteva zile;

– frisoane, cefalee;

– dureri musculare și articulare, dureri la nivelul ochilor.

Citeşte şi:

Dăncilă deschide anul universitar la Craiova

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.