Cât de „ușor” se poate ajunge la un accident vascular cerebral

-


Atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând astfel țesutul cerebral de oxigen și nutrienți, apare accidentul vascular cerebral.

 

În absența oxigenului, celulele creierului încep să moară în decurs de câteva minute. Simptomele apar în acele părți ale corpului care controlează acele celule, iar printre ele se numără amorțirea sau paralizia feței, a brațelor sau a picioarelor, slăbiciune bruscă.

Orice bănuială de AVC trebuie comunicată de urgență la 112, pentru că fiecare minut contează. Nu conduceți singuri mașina, ci lăsați-i pe medicii de pe ambulanță să intervină.

Stresul, una dintre factorii declanșatori?

Un studiu realizat de cercetătorii chinezi a arătat că stresul acumulat la locul de munca ar putea reprezenta principala cauză pentru apariția accidentelor vasculare cerebrale.

Concret, o analiză a șase studii în cadrul cărora au fost monitorizate 140 de mii de persoane timp de 17 ani a dus la constatarea că persoanele care sunt sunt stresate la locul de munca prezintă un risc de accident vascular cerebral cu 22% mai mare decât persoanele care lucrează într-un mediu lipsit de stres. Iar la femei riscul cu atât mai mare!

Stresul la locul de muncă nu a fost cauzat atât de numărul de ore lucrate cât de termenele limită și de presiunea constantă.

Cu toate acestea, studiul nu atestă prezența unei relații de tipul cauză / efect între stresul de la locul de muncă și declanșarea atacului cerebral. Detalii aici

Valorile tensiunii arteriale mai mari de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg), fumatul sau expunerea la fumul de țigară, colesterolul ridicat, diabetul, apneea in somn și bolile cardiovasculare se numără printre factorii de risc.

Alți factori asociați cu un risc mai mare de accident vascular cerebral includ vârsta, adică persoanele peste 55 de ani au un risc mai mare de AVC decât cele mai tinere, iar bărbații sunt într-un risc mai crescut decât femeile.

Alți factori de risc

Utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale care includ estrogen.

Obezitatea

Sedentarismul

Excesul de alcool

Citește și:

Un medic bolnav a fost plimbat între spitale. Soția sa reclamă lipsa de empatie a colegilor. Spitalul are o explicație


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.