Experții avertizează: statul pe scaun mai mult de șase ore pe zi crește considerabil riscul de deces

-


 

Statul pe scaun mai mult de şase ore pe zi creşte riscul de deces, spune un studiu publicat în „American Journal of Epidemiology”.

Femeile care stau pe scaun mai mult de şase ore pe zi au, pe o perioadă de 13 ani, un risc de deces mai mare cu 37% faţă de persoanele care stau pe scaun mai puţin de trei ore pe zi,.

În cazul bărbaţilor care stau pe scaun mai mult de şase ore pe zi, riscul de deces este cu 18% mai mare.

Riscul de moarte este şi mai mare pentru persoanele care nu fac mişcare. Cel mai puţin active femei din cadrul studiului, care au raportat şi cea mai mare perioadă de timp petrecută stând pe scaun, au un risc de deces cu 94% mai mare faţă de femeile care au spus că stau cât mai puţin pe scaun şi fac multe exerciţii fizice. 48% dintre bărbaţi au aceeaşi problemă, spun rezultatele studiului.

Studiul a inclus 53.440 de bărbaţi şi 69.776 de femei şi s-a desfăşurat în perioada 1993-2006.

„Perioadele îndelungate de timp petrecute stând pe scaun, independent de activitatea fizică, au importante consecinţe metabolice şi pot influenţa trigliceridele, colesterolul, glucoza, tensiunea arterială. Aceşti factori sunt semne de obezitate, boli ale inimii şi alte boli cronice”, spune un cercetător.

Citește și: 

Cinci sfaturi incredibile despre viață care îți vor schimba percepția asupra lumii


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *