Cât va mai tolera regimul Rouhani protestele de stradă din orașele iraniene

-


Protestele din Iran au intrat în a șasea zi, iar cei douăzeci de demonstranți uciși de forțele de represiune ale regimului condus de Hassan Rouhani ridică semne de întrebare cu privire la stabilitatea regimului Islamic de la Teheran, pe fondul nemulțumirilor populare. Demonstrațiile sunt organizate în întreaga țară, în orașe precum: Mashhad, Isfahan, Teheran, Qom, Kermanshah și Bandar Abbas

Dr. Raz Zimmt, cercetător la Institutul pentru Studii Naționale de Securitate (INSS), a declarat, luni seară, că protestele actuale din Iran sunt determinate  de necesități economice,  în comprație cu  cele din 2009 (n.r. momentul realegerii în funcția de președinte al Iranului a lui Mahmoud Ahmadinejad), care s-au concentrat asupra Teheranului și au vizat persoana fostului președinte Ahmadinejad, scrie jpost.com.

Potrivit acestuia, protestatarii sunt  dintr-un spectru mult mai diversificat pe  scară socio-economică, decât au fost în ​​2009 și includ oameni din mediile sociale paupere alături de studenți și membri ai clasei de mijloc.

”Când au început protestele recente, ele s-au concentrat asupra necesităților economice, cum ar fi creșterea prețurilor  la bunurile de bază, în special al ouălor, și aceste probleme au atras protestatari din clasa muncitoare”, a spus  Raz Zimmt.

El a mai spus că economia iraniană este încă în criză deși PIB-ul a crescut, iar cetățenii s-au revoltat pe fondul ”unei crize a așteptărilor” care nu  a condus încă la o creștere a nivelului de trai.

Iranul se confruntă cu  o rată a șomajului de cel puțin 12% – statistica oficială a regimului – și este probabil mult mai mare, inclusiv 30% șomaj în rândul tinerilor.

”După înțelegerea nucleară, oamenii se așteptau la condiții economice mai bune. Și acest lucru nu s-a întâmplat, în mare parte pentru că majoritatea companiilor occidentale nu au intrat în economie – parțial din teama reacției Statelor Unite și  din cauza faptului că economia iraniană încă suferă de deficiențe structurale grave – cum ar fi corupția, sectorul privat slab, prezența Corpului Gărzii Revoluționare iraniene … toate acestea făcând economia mai puțin atractivă pentru investițiile străine”, a adăugat Zimtt.

El a mai arătat că recentul buget prezentat de către șeful statului iranian, Hassan Rouhani este un  posibil declanșator al protestelor actuale din marile orașe iraniene.

Acest lucru a condus la o creștere a prețului alimentelor de bază, și este menit să crească prețul benzinei, precum și creșterea semnificativă a taxei  pe călătoriile în străinătate.

”Majoritatea oamenilor doresc să aibă un sistem democratic care să le aducă securitate, inclusiv securitatea economică. Altora nu le pasă dacă este democrație sau dictatură, atâta timp cât le asigură securitatea economică. Unii sunt interesați de democrația occidentală, dar mai presus de toate, oamenii sunt preocupați de economie”, a conchis Raz Zimtt.

La rândul său, președintele SUA, Donald Trump, a scris, luni seara, pe twitter, că Iranul a eșuat la toate nivelurile în ciuda acordului semnat cu administrația Obama.

„Marele popor iranian este reprimat de mulţi ani. Vrea hrană şi libertate. Bogăţia Iranului este prădată, la fel şi drepturile omului. Este timpul pentru o schimbare”, a conchis Donald Trump.

Administraţia americană denunţă  cu regularitate acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, pentru garantarea unei utilizări paşnice a programului atomic al Iranului.

Mai puteți citi și: Noi acuzații împotriva medicului Mihai Lucan. ”Am făcut ce am putut, mi-am luat bani din bancă și am pus în plicul domnului profesor patru mii de lei”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.