Predoiu lasă desfiinţarea Secţiei Speciale la mâna Parlamentului

-


Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu este de părere că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu se poate desfiinţa peste noapte, ci trebuie discutată în Parlament.

„Domnul prim-ministru a subliniat ieri în Parlament că vom merge pe o intervenţie în Parlament, vom merge pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiţiei, dar eu sper că vom avea o reacţie rezonabilă din Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă faţă de această Secţie specială. Sunt magistraţi care reclamă desfiinţarea ei peste noapte, dacă vreţi, sunt magistraţi, mai puţini, care spun că este o reparaţie. Eu sunt gata să înţeleg raţiunea pentru care s-a gândit o reparaţie, dar pe bază de studiu, să vedem despre ce este vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament şi aşteptăm o reacţie responsabilă din partea Parlamentului”, a subliniat Cătălin Predoiu.

În schimb, fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall a reuşit să blocheze tentativele repetate ale preşedintei CSM, Lia Savonea de forţare a vălidării Adinei Florea în funcţia  de şef al Secţiei Speciale. Au fost şapte tentative blocate, iar la ultima şedinţă de la CSM a fost un blocaj: 9 membri CSM au votat „pentru”, 9 „împotrivă”, iar un vot a fost nul.

Procurorul Adina Florea a fost iniţial propusă de fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader la şefia DNA-ului, însă a fost respinsă din start de preşedintele Klaus Iohannis. În schimb, aceasta a promovat concursul pentru funcţia de procuror şef al SIIJ în luna iunie, dar nu a fost încă numită efectiv, deoarece şedinţele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce majoritatea procurorilor din CSM şi câţiva judecători au refuzat să se prezinte.

De asemenea, o parte dintre membrii CSM au intenţionat să ceară revocarea Liei Savonea din funcţia de preşedinte al instituţiei, fiind nemulţumiţi de modul în care aceasta a convocat şedinţele de plen, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia SIIJ.

 

Citeşte şi:

Orban: „Asaltul puterii politice împotriva justiţiei a încetat”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.