UPDATE. FOTO. Catedrala Notre Dame din Paris riscă să se prăbușească. Iohannis: ”România este alături de Franţa”

-


UPDATE 22.42: Majestatea Sa Margareta, aflată în aceste zile în vizită în Franța, a transmis o scrisoare către președintele Franței, în care își exprimă tristețea și solidaritatea, în aceste momente în care catedrala Notre Dame, un uriaș simbol al Europei.

 

UPDATE 22.35: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj în care arată că România este alături de Franţa în contextul incendiului de la catedrala Notre-Dame.

„Veşti sfâşietoare vin de la Paris. Notre-Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris şeful statului pe Twitter.

UPDATE 21.33: Nu se știe  până în momentul de față dacă au fost oameni înăuntru, și nici ce distrugeri s-au produs în interior.

sursa foto: AFP

UPDATE 21.27: Acoperișul este distrus în totalitate. Între cele două turnuri, în spatele colonadei și galeriei și în fața navei există un rezervor de apă acoperit care ar fi trebuit să poată fi folosit la stingerea incendiilor.

UPDATE 21.23: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anulat luni discursul programat către naţiune din cauza „incendiului teribil” izbucnit la Catedrala Notre-Dame din Paris, a anunţat un oficial de la biroul preşedintelui la Palatul Elysee, scrie Reuters.

UPDATE 21.20: Sute de oameni privesc îngroziți scena de la distanța, iar incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris a izbucnit cu câteva zile înainte de Paștele Catolic.

UPDATE 21.14: Se văd pompierii care au ajuns pe acoperiș și încearcă sa stingă flăcările, însă acestea sunt mult prea mari pentru ca efortul pompierilor să fie eficient.

UPDATE 21.11: Turla principală a Catedralei Notre Dame din Paris s-a prăbușit.

sursa foto: Reuters

UPDATE 21.00: Președintele american Donald Trump a reacționat pe Twitter la incendiul teribil care devastat Notre-Dame de Paris: „Este atât de oribil să vezi focul masiv la Notre-Dame. Trebuie să acționăm repede!”. Donald Trump recomandă folosirea hidroavioanelor, informează Le Figaro.

Știrea Principală:

Catedrala Notre Dame din Paris este în flăcări. Incendiul a izbucnit pe acoperișul clădirii în jurul orei 18:50.

sursa foto: AFP

 

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat pe twitter mai devreme. “Un foc îngrozitor este în desfășurare la Notre Dame Cathedral în Paris. Brigada de pompieri încearcă să controleze focul. Suntem mobilizați la fața locului, în strânsă legătură cu autoritățile bisericii. Rog pe toată lumea să respecte perimetrul de securitate.”

sursa foto: AFP

Circulația în zonă a fost oprită.

Catedrala Notre-Dame se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Construită în aproape 200 de ani, finalizată în secolul 13, Catedrala Notre Dame atrage anual aproximativ 13 milioane de vizitatori.

Scurt Istoric:

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat Sfântului Diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al XIV-lea, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic.

Fațada dantelată și cele două turnuri patrulatere, de câte 69 m fiecare, radiază mult echilibru. Intrarea în catedrală se face prin trei porți bogat ornamentate, care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Impresia spațială în interiorul bisericii este copleșitoare, zidurile ei se înalță pe trei rânduri de coloane. De proporții impozante, 130 m lungime, 45 m lățime, 35 m înălțime, unde încap până la 10.000 de persoane. Nava principală este împodobită cu statui și picturi.

În timpul Iacobinilor (1793-1794), Catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici Împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar, pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.