Cauza amendării restaurantelor de pe litoral. De ce sunt neconforme

17 iulie 2017 - 16:23 -


În weekend-ul ce tocmai ce s-a încheiat, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017, au verificat 56 de unități, iar pentru abaterile de la legislație, şase restaurante şi o unitate tip fast food au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 16.000 de lei.

În urma acestor controale s-au constatat unele deficienţe cu privire la:

  •  comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
  •  nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie;
  • etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.

Mai exact, potrivit reprezentanților Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.), contactați de Jurnalistii.ro, neregulile constatate se referă la desfășurarea activităților de comerț în spații neautorizate din punct de vedere sanitar-veterinar, deci care nu dețineau documentul sanitar-veterinar de funcționare pentru activitatea de comerț cu produse alimentare. O altă deficiență constatată la fața locului, în cele șapte unități în cauză, care au fost și amendate, a fost igiena precară, în restaurantele propriu-zise nerespectându-se standardele de curățenie necesare desfășurării activității. Unitățile au mai fost amendate și pentru că produsele alimentare comercializate nu erau păstrate la temperaturile recomandate de producători, acestea fiind ținute la temperaturi mai mari. Cât despre etichetarea necorespunzătoare, aceasta s-a constatat în special la produsele de tip sandwich ambalat, pe ambalaj nefiind menționată data de fabricație sau de expirare.

În funcție de gradul de risc se stabilește și un plan de control, fiind verificate de inspectorii ANSVSA cu precădere restaurantele, dar și alte tipuri de unități de alimentație publică. Pe listă, printre alte tipuri de unități, se regăsesc fast-food-uri, pizzerii, cofetării, patiserii și alte unități de producție a mâncării gătite, precum și unități de vânzare cu amănuntul, a mai menționat reprezentantul ANSVSA pentru Jurnalistii.ro.

„Avem o activitate destul de intensă pe litoral, în primul rând pentru că este început de vacanță și nu întotdeauna agentul economic își intră de la bun început în capabilități. Pentru noi, nu amenda este un scop în sine, nu asta ne-o dorim, amenda este o formă corectivă, pe care o aplicăm atunci când nu sunt respectate condițiile de siguranță alimentară. Avem și agenți economici, care, deși au fost amendați și le-a fost suspendată sau interzisă activitatea, continuă să vândă, dar ei intră astfel sub incidența zonei penale. Din punctul nostru de vedere, scopul nostru declarat este acela de a reduce pe cât posibil riscul apariției de toxiinfecție alimentară. Nu amenzile, nu confiscările sunt scopurile noastre, ci reducerea numărului de cazuri de toxiinfecții alimentare”, a declarat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu.

Câte nereguli au fost semnalate până acum

Controalele au loc în unităţile localizate în cele șapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. În total, în perioada 03.07.2017 – 16.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare din 492 de unități localizate în aceste zone.

Controalele s-au desfășurat în: 219 restaurante, 8 pizzerii, 54 de unităţi tip fast-food, 18 braserii, 30 unităţi tip bufet, 17 baruri, 1 snack bar, 2 unităţi tip catering, 10 cantine din tabere școlare, 3 pensiuni, 84 de magazine alimentare, 10 cofetării/patiserii, 22 laboratoare cofetărie patiserie, 3 rulote, 5 unități comercializare produse congelate, 3 depozit alimentare, 1 tonetă de înghețată și 2 autoutilitare.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, neanunţarea de către operatorul economic a începerii activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 78 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 167.600 de lei. Au fost emise patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei restaurante şi o unitate tip pizzerie.

Citește și: ATENȚIE! Lista celor 28 de restaurante şi fast-food-uri din Bucureşti cu grave nereguli

CAMPANIE INEDITĂ. KFC înlocuiește parolele de Wi-Fi din restaurante cu întrebări de Bacalaureat

Patronatele din turism vor să combată evaziunea din restaurante şi baruri cu modelul grecesc: clienţii care nu primesc bon fiscal vor pleca fără să achite nota


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *